19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn jaf pe seama populatiei

Un jaf pe seama populatiei

Intre acuzele aduse de presedintele Basescu Guvernului Tariceanu cum ca tolereaza in preajma grupuri de interese si chiar accepta sa se afle sub influenta acestora s-a numarat la loc de frunte perpetuarea, fara vreun semnal de schimbare, a situatiei de pe piata energiei electrice, unde, sub paravanul unei asa-numite liberalizari, niste “baieti destepti”, dupa expresia presedintelui, cumpara energie electrica ieftin si o vand scump, iar “baieti fara noroc” nu au alta optiune decat sa se aprovizioneze la preturi deosebit de ridicate. Si, a adaugat dl Basescu, ar trebui sa se introduca reguli stricte de acces la energie si de tarifare in retea.
Daca ar fi sa-i folosim metaforele, s-ar putea spune ca dl Basescu, pe cat de vehement a parut a fi, a fost in problema cu pricina un “baiat dragut”. Caci la ceea ce s-a referit domnia sa constituie de fapt, in ultima si ultima instanta, un jaf organizat, de dimensiuni fabuloase, pe seama nu doar a unor “baieti fara noroc”, ci a intregii populatii, transformata intr-o masa de fraieri. Jaful este numit pompos, demagogic si diversionist liberalizarea pietei energiei si – trebuie spus fara ocolisuri – se desfasoara sub obladuirea Uniunii Europene si Bancii Mondiale, care au si cerut aceasta asa-numita liberalizare.
Incercarile, la care s-a asistat dupa interventia dlui Basescu, de a se face o demarcatie intre liberalizarea in sine a pietei, care ar fi o operatiune binevenita, si modul in care ar fi fost pusa in aplicare in Romania pe vremea guvernarii pesediste sunt ipocrite si false. Ceea ce se intampla – si se intampla dramatic – pe piata electricitatii in momentul de fata deriva strict din decizia de liberalizare a pietei. Altfel nici nu ar fi avut cum sa se intample! Liberalizare pentru care nu exista de fapt nici o conditie in Romania acestor ani.
In Romania inca toti producatorii de energie electrica sunt de stat. Acest fapt exclude din start orice liberalizare. Liberalizare pentru ce si pentru cine?
Liberalizarea, daca am inteles eu bine din tratatele de economie capitalista, se instituie pentru a induce concurenta. Or, concurenta cand toata productia este la stat este un non-sens. Domnii de la Uniunea Europeana si de la Banca Mondiala ar trebui sa stie ca femeia ori este ori nu este insarcinata. Cale de mijloc nu exista si, daca este fortata, nu duce decat la aberatii.
A forta liberalizarea in avalul privat cand tot amontele este de stat inseamna fie ca iti bati joc de privati, punandu-i sa joace o farsa competitionala, fie ca ai cinismul si mijloacele (care evident nu sunt de piata) de a crea clivaje politico-clientelare in productie si distributie, prin care unii, alesii sau “baietii destepti”, sa se aprovizioneze ieftin de la acele unitati de stat care produc la costuri scazute, lasandu-i pe cei “fara noroc” sa bata la usa celor care produc si vand scump. Daca aceasta formula, care a fost impusa din afara si opereaza acum in Romania, are vreo legatura cu criteriile de piata, atunci inseamna ca dl Ion Iliescu, ateul din 1989, a ajuns deja popa! Romania nu are conditii de liberalizare a pietei energiei nu doar pentru ca productia este integral in mana statului, dar si pentru ca unitatile furnizoare produc la costuri total discrepante. Din hidrocentrale, megawattul iese la mai putin de 20 dolari si nu se stie exact daca este vorba doar de costurile de operare sau si de vreo cota din eforturile dramatice facute de poporul roman in urma cu decenii pentru construirea amenajarilor hidroenergetice. Din centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, megawattul iese la mai putin de 30 dolari si iarasi nu este clar daca sunt incluse, cum ar trebui, si costu-rile formidabile pentru edificarea centralei nucleare, pentru rambursarea creditelor contractate in acest scop, precum si vreo marja pentru finantarea viitoarelor unitati generatoare de electricitate din surse nucleare. La celalalt pol, din termocentrale, care furnizeaza grosul energiei electrice, megawattul iese cu 40-50-60 sau chiar 70 dolari, in functie de performantele instalatiilor, in general vechi si nerentabile, nemaivorbind de faptul ca in productie se foloseste mult carbune cu putere calorica scazuta. Corect ar fi ca electricitatea furnizata din aceste surse atat de diferite sa ajunga la un integrator care s-o livreze catre consumatori la un pret mediu. Pentru ca – sa retinem faptul de importanta cruciala! – este nevoie de electricitatea din toate sursele respective!
La o liberalizare reala, si nu fictiva, termocentralele ar fi sub presiunea scoaterii din joc, caci toti consumatorii s-ar buluci sa se aprovizioneze ieftin din surse hidro si nucleare. Numai ca liberalizare nu poate exista in masura in care fara termocentrale nu s-ar putea acoperi nici tehnic, nici economic consumul. Ele asigura consumul asa-numit de baza si oricum grosul consumului in ansamblu. Sunt conditiile in care hidrocentralele si centralele nuclearoelectrice pot incasa firesti rente diferentiale. Dar care provin fie dintr-un monopol natural, fie ca recompensa pentru investitii de calibru. Si in ambele cazuri apartin fara echivoc statului roman, neputand fi cumva insusite de diversi “baieti destepti”.
Astfel incat, in conditiile in care sistemul energetic nu se poate dispensa de termocentrale, iar extinderea hidrocentralelor si centralelor nuclearoelectrice este limitata de costurile investitionale imense si chiar de caracterul restrans al amplasamentelor naturale favorabile, asa-numita liberalizare de tot a distributiei operata in Romania nu a putut duce decat la jaful la care a dus. Niste “baieti destepti” au capatat drept sa cumpere de la Hidroelectrica si apoi sa vanda catre asa-numitii “consumatori eligibili” din interior sau chiar la export. Daca vand megawattul la 20 de dolari se cheama ca fac o afacere, caci au cumparat de trei ori mai ieftin.
Evident, faptul nu are nici o legatura cu vreo abilitate manageriala sau cu valorificarea unor oportunitati de piata, ci deriva strict dintr-un aranjament clientelar. Nimeni nu poate nega dreptul marilor consumatori – asa-numitii “consumatori eligibili” – la aprovizonare la preturi mai mici, asa cum exista preturi diferite la livrari “en gros” fata de livrari “en detail”, dar preturile respective sa fie stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ca derogare cu rabat de la pretul mediu fixat pentru consumatorii cu amanuntul. Da, ANRE sa stabileasca acest pret, daca tot s-a infiintat o autoritate de reglementare prin care se recunoaste de fapt caracterul de piata reglementata, si nu de piata libera in domeniul energiei! De altfel, asa-numita liberalizare a pietei in domeniu isi dezvaluie adevarata fata prin insasi segregarea oficiala pe care o impune si care imparte consumatorii in “eligibili”, care au dreptul si posibilitatea de a-si alege furnizorul si de a-si negocia preturile cu acesta, si “captivi”, adica populatia, care nu au nici dreptul, nici posibilitatea de a alege furnizorul sau de a negocia vreun tarif. De ce pentru unii muma si pentru altii ciuma?! Ce liberalizare este asta?!
Formula actuala de falsa liberalizare este un adevarat rai doar pentru intermediari. Pentru ei este o afacere. Pentru tara este un dezastru. Caci ceea ce Hidroelectrica vinde catre inter-mediari ar putea intra in sistemul energetic national, scazand astfel costurile medii in sistem si facand in consecinta mai suportabila nota din ce in ce mai groasa pe care o platesc consumatorii de rand. Intrucat, sa fie clar, dar absolut clar, totul se deruleaza pe seama bietilor consumatori de rand, fraierii si nefericitii consumatori de rand, considerati chiar de catre arhitectii asa-zisei liberalizari “captivi”! Acestia sunt pusi tot de Uniunea Europeana si Banca Mondiala sa plateasca kilowatt-ul mereu si mereu mai scump, in numele acoperirii costurilor! In timp ce castigurile din reduceri de costuri sunt daruite unor cativa “baieti destepti”, care ar fi si prosti sa nu-si valorifice cadoul primit.
Platesc insa “baietii fara noroc”, care sunt de fapt vreo 22 de milioane. Fraierii!

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă