23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn calendar precis a fost evitat

Un calendar precis a fost evitat


In general, promisiunile facute pentru acest an au fost atinse, mai ales ca fixarea unui calendar precis, cu termene fixe, a fost evitata de la bun inceput – obiectivele prioritare incluse in programul de guvernare fiind stabilite a fi incheiate intre anii 2006-2008.

Prima prioritate stabilita in programul de guvernare viza extinderea gradului de acces la servicii si a acoperirii nationale. Aici, cele mai importante realizari ale anului au fost acordarea celor doua licente 3G, una dintre ele fiind deja pusa in practica pentru consumatorii romani, si relansarea Cosmorom (care acum se numeste Cosmote). Tendintele inregistrate de comunicatiile romanesti in anul 2005 arata ca sectorul si-a continuat dezvoltarea, peste 1.500 de furnizori de retele si servicii de comunicatii fiind activi pe piata. Concurenta a inceput sa-si arate roadele, si cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa a atins 4,1% in luna iunie, cu un ritm de crestere de 300% in primele 6 luni ale anului. A fost depasit, de asemenea, un prag important si in domeniul telefoniei mobile: peste o jumatate din romani utilizeaza telefonul mobil si se estimeaza ca mai mult de 4 milioane de romani utilizeaza serviciile de acces la Internet oferite de peste 700 de furnizori.

Acces la telefonie

Si cea de-a doua prioritate – instalarea, in localitatile cu densitate scazuta a accesului la servicii, de Centre de Acces Public, care sa permita accesul in reteaua publica de telefonie (PSTN) si la Internet – a fost bifata prin modificarea modului de implementare a serviciului universal, ce a convins anul acesta cinci operatori de telefonie sa isi extinda in viitorul apropiat reteaua catre mediul rural in peste 20 de judete unde telecentrele vor da acces la comunicatii si locuitorilor din sate pana acum izolate.
Lista continua cu incurajarea operatorilor regionali alternativi in vederea dezvoltarii buclei locale, unde situatia este mai delicata, autoritatile nereusind sa-l convinga pe cel mai mare operator – RomTelecom – sa-si publice si sa practice in acest an tarife de interconectare fundamentate pe costuri. Fara aceasta masura, rezolvarea acestui deziderat a ramas “in coada de peste”, urmand a fi solutionat anul viitor. La fel, nici Connex Vodafone, nici Orange nu au fost convinse sa-si publice aceste tarife bazate pe costuri, anul 2005 fiind, din acest punct de vedere, un an ratat, presedintele ANRC trecand aceste situatii la cele mai arzatoare nerealizari.
Nu putem vorbi insa despre acest an fara a bifa semnarea acordului de finantare semnat cu Banca Mondiala pentru 80 de milioane de dolari, care se inscrie la capitolul de deschidere a unor programe de finantare.
O alta realizare se refera la revizuirea legislatiei secundare in domeniul comunicatiilor, printre care procedura de eliberare a licentelor de utilizare a frecventelor si rebalansarea tarifelor de utilizare a spectrului radio.

Privatizare

In privinta proceselor de privatizare promise – privatizarea totala a RomTelecom, a POST-TELECOM si a Societatii Nationale de Radiocomunicatii pana in 2006, precum si privatizarea Postei Romane intr-un orizont de timp neprecizat – lucrurile nu stau nici foarte bine, nici foarte rau. A fost demarata procedura de selectie a consultantului pentru privatizarea RomTelecom, dar ea nu a ajuns prea departe, anul 2005 sfarsindu-se fara nici un rezultat in acest sens. Despre POST-TELECOM s-a vorbit sporadic si nimic clar, inducandu-se mereu ideea ca “lucrurile sunt pe un fagas bun”… si atat. Iar in ceea ce priveste Radiocomunicatiile, a fost demarata faza de preselectie a consultantilor. Dar Guvernul mai are un an intreg la dispozitie pentru a face ce a promis aici. Cu Posta Romana oricum lucrurile au fost programate sa mearga mai incet, asa ca ne aflam tot in faza de scrisori.
Tot printre prioritati a fost trecuta dezvoltarea comunicatiilor in banda larga, partial rezolvata cu lansarea 3G, cu cea a noilor servicii integrate oferite de furnizorii de cablu si cu testarea tehnologiei WI-MAX, cea pe care multi o numesc 4G. Insa am spune ca este vorba mai degraba despre incurajarea utilizarii comunicatiilor de banda larga – pana la o adevarata dezvoltare a acestor servicii ramanand o cale lunga de parcurs.
Intentia de pregatire si de retinere a specialistilor, pentru rezolvarea deficitului de resurse umane atat in zona “creatorilor”, cat si in zona universitara, desi a fost trecuta ca o prioritate evidenta, a fost serios zguduita de incertitudinea ce a planat mai tot anul asupra mentinerii sau renuntarii, prin Codul Fiscal, a scutirii de impozitare a veniturilor programatorilor.

Controlul, insuficient reglementat

Nici ultima prioritate trecuta pe lista – crearea unei singure autoritati autonome de reglementare si control in sectorul TIC si punerea ei sub control parlamentar – nu a fost indeplinita. Avem o autoritate de reglementare, alta de control si nici una nu este sub control parlamentar. Ba chiar, intre timp, planurile par a se fi schimbat – cel putin in cazul unificarii sau crearii unui singur organism de acest fel.
In fine, de bifat ar fi faptul ca regulile de pe piata romaneasca de comunicatii au fost trasate dupa standardele comunitare, iar Uniunea Europeana a incurajat in raportul de tara masurile de promovare a competitiei stabilite in domeniu, politica dusa de Romania in comunicatii fiind in general apreciata si bine primita de UE.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă