14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUE vrea majorarea accizelor la bauturi

UE vrea majorarea accizelor la bauturi

» Ratele minime ale accizelor ar urma sa creasca cu 31%.

» S-a cerut retragerea propunerii de majorare.

Uniunea Europeana a luat in calcul modificarea Directivei 92/84/CEE privind apropierea ratelor accizelor la alcool si bauturi alcoolice, prin cresterea substantiala a gradului de accizare. Deocamdata, aceasta intentie s-a izbit de opozitia Comitetului Economic si Social European (CESE), care s-a pronuntat in favoarea retragerii propunerii de directiva.

Majorare in functie de rata inflatiei
"Comisia Europeana a venit cu o propunere de modificare a articolelor din Directiva 92/84/CEE privind nivelul accizelor la alcool si bauturi alcoolice. Propunerea a urmarit in esenta cresterea nivelului accizelor la aceste produse cu un procent in acord cu rata inflatiei din statele membre UE din perioada 1993-2005", a explicat Sabin Rusu, unul dintre reprezentantii Romaniei la CESE. Mai precis, ratele minime ale accizelor la alcool, produse intermediare si bere ar trebui sa creasca cu un procent de 31%. Propunerea de modificare prevedea o perioada de tranzitie de un an pentru tarile in cazul carora majorarea nivelului de accizare ar fi fost cuprinsa intre 10 si 20%, respectiv de 2 ani in cazul in care cresterea era mai mare de 20%. De asemenea, perioada procedurii de revizuire ar fi fost extinsa de la doi la patru ani.

 

Analiza de impact
Potrivit CESE, cu foarte rare exceptii, sistemul propus este impotriva politicilor antiinflationiste ale statelor membre, care in urma cu catva timp au eliminat mecanismele de indexare a salariilor si pensiilor cu rata inflatiei, acolo unde existau. "Comisia nu a explicat in mod adecvat de ce un astfel de mecanism trebuie mentinut numai pentru impozite si taxe", a aratat CESE.
"CESE a recomandat comisiei sa-si retraga propunerea si a cerut o analiza exhaustiva asupra impactului. De asemenea, s-a recomandat interzicerea impunerii, de catre unele state membre, a unor «taxe comunitare» pentru bauturi, altele decat impozitele si taxele obisnuite", a mai spus Sabin Rusu.

FISCALITATE
» Niveluri
Potrivit legislatiei nationale, accizele la bere, produse intermediare si alcool pur ar trebui sa ramana neschimbate pana in 2010. Calendarul accizelor, cuprins in Legea nr. 343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, indica urmatoarele valori ale accizelor din Romania: 0,748 euro/hl – la berea fabricata industrial, 0,43 euro/hl – la berea producatorilor independenti, 51,08 euro/hl – la produsele intermediare si 750 euro/hl – la alcoolul pur (alcool etilic rafinat, cu concentratia de 100% alcool in volum).

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă