16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTurismul de calitate din Romania este apreciat mai mult de straini

Turismul de calitate din Romania este apreciat mai mult de straini

Am rezistat si in acest an avalansei de oferte turistice care propuneau sejururi de neuitat in mai toate colturile lumii si am ales din nou sa-mi petrec concediul in Romania. A rezultat o vacanta de vis, pe care am savurat-o, culmea, impreuna cu mai multi straini decat romani. La mare, hotelul Tismana din statiunea Jupiter a devenit un adevarat club german, unde chiar si animatorii sunt nemti. Introdus aici pentru prima data in Romania, sistemul “all inclusive” (mancare, bautura, folosirea facilitatilor hotelului – toate la liber) da roade. Doar ca majoritatea clientilor sunt nemti. Lucru poate de inteles, pentru ca in perioada in care am stat acolo in fiecare zi prognoza meteo ne ameninta cu ploi si descarcari electrice. Dar in toata saptamana petrecuta la mare nu am vazut un nor pe cer… Si atunci te gandesti daca nu au dreptate cei de la Asociatia Hotelierilor de pe Litoral, care vor sa dea in judecata Institutul de Meteorologie si Hidrologie si cateva posturi TV care au prezentat apocaliptic prognoza meteo.

Bucovina, un taram uitat de romani

Sfidand aceste sumbre prognoze, am plecat apoi spre Bucovina, unde am beneficiat de aceeasi vreme superba. Dar si aici mi-am petrecut concediul alaturi de turisti straini, cei din Romania fiind adevarate raritati. Chiar sa fi uitat romanii de Obcinele Bucovinei sau de manastirile din Tara de Sus a Moldovei? Se pare ca da. Daca nu ar fi autocarele cu italieni, francezi sau nemti care umplu zilnic hotelurile si pensiunile de lux, turismul in zona ar fi ca si inexistent. Daca le-ar auzi Stefan cel Mare pe maicutele care-si prezinta manastirile in toate limbile pamantului, numai in romana nu, s-ar rasuci in mormantul sau de la Putna.
Pacat, mare pacat ca turistii romani ocolesc nordul Moldovei! Frumusetea aparte a Obcinelor Bucovinei nu poate fi redata in cuvinte, ea trebuie doar savurata cu ochiul liber. Cat despre manastiri, monumente aflate in patrimoniul mondial, va vom spune doar cateva cuvinte, in cazul unora dintre ele lasandu-va pe dumneavoastra sa le descoperiti secretele la fata locului.
Voronet: A fost ridicata in anul 1488, constructia ei durand trei luni, trei saptamani si trei zile. Celebra pentru pictura exterioara, Judecata de Apoi pictata pe peretele dinspre apus fiind replica ortodoxa a Capelei Sixtine din Vatican.
Putna: Ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1481, a fost aleasa de domnitor ca loc de odihna vesnica. Acest asezamant monahal este cel mai important centru de cultura si creatie artistica religioasa medievala din Moldova.
Humor: Cea mai veche manastire, intemeiata in timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Daca la Voronet in pictura exterioara predomina celebrul albastru, la Humor rosul se detaseaza cu stralucire.
Sucevita: Construita in anul 1596, este ultima biserica din Bucovina zugravita pe fatade. Este monumentul cu cel mai mare numar de imagini religioase din tara si constituie, asa cum spunea Paul Henry, un adevarat “testament al artei vechi moldovenesti”.
Moldovita: In clisiarnita manastirii, transformata in prezent in muzeu, se pastreaza trofeul Pomme d'Or, decernat Bucovinei de Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism, in anul 1975.

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă