10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTurismul balnear risca sa ajunga o ruina

Turismul balnear risca sa ajunga o ruina

Turismul balnear, oriunde in lume, reprezinta o resursa inestimabila de profit. Mai putin in Romania.
Balbaiala legislativa in ceea ce priveste retrocedarile a dus practic la ruina multe dintre statiunile de renume international, cum ar fi cazul Borsecului. La ora actuala, din totalul de 255.000 locuri de cazare, cat detine Romania, 42.000 se afla in statiunile balneare, reprezentand 20%, dar daca luam in calcul sejururile, ponderea este mult mai mare, avand in vedere numarul dublu de zile petrecute de turisti la tratament. Principalul client al turismului balnear este Casa Nationala de Pensii; or, cum biletele vandute in acest sistem sunt putine, iar tarifele sunt si ele modice, nu ne mai miram de ce nu sunt bani pentru modernizari si noi investitii.
Investitiile in turismul balnear sunt uriase, iar durata de recuperare este de 10-12 ani. “Trebuie sa apelam la marii investitori, este de parere Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania (OPTBR). Asa s-a intamplat la Baile Felix, unde SIF Transilvania a investit 10 milioane euro in modernizarea hotelului International. Resursa balneara este a statului, care o gestioneaza prin Agentia Nationala de Resurse Naturale. In tarile civilizate, in statiunile balneare vin oameni cu bani, sunt destinatii scumpe, rezultatul fiind prosperitatea. In plus, sunt locurile preferate pentru organizarea de conferinte – SPA & Conference. Alaturarea acestor doua concepte s-a dovedit o solutie de succes, care aduce profit. Astfel, dupa o discutie de mai multe ore, participantii conferintelor se retrag la piscine, la dusurile subacvatice sau la masaj.”

Un nou concept de promovare

Din 1990 si pana in acest an, statul nu a mai facut nici o investitie in turismul balnear, cu toate ca la fiecare patru ani a fost anuntat ca prioritate nationala. Asa ca, dupa 15 ani de incercari – unele reusite, altele de-a dreptul falimentare -, patronatul din industria balneara a decis sa elaboreze un produs autentic romanesc care sa imbine efectul terapeutic al factorilor naturali de cura cu conceptul modern de “wellness”. “In acest sens, vrem sa reunim, intr-un colectiv de elita, medici, oameni de turism si sa incercam sa promovam acest concept, afirma Nicu Radulescu, presedintele OPTBR. Pana acum am semnat protocoale de colaborare cu Ungaria, Austria, Franta si Cehia si dorim sa initiem demersuri pentru intrarea organizatiei noastre in European SPA Association (ESPAA)”. In momentul de fata, din totalul turistilor care isi petrec vacantele in statiunile balneare, doar 10% sunt straini, iar majoritatea acestora sunt din Israel, Germania si Ungaria.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă