10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTraian Băsescu: Fondul de salarii scade cu 25%, pensiile scad cu 15%

Traian Băsescu: Fondul de salarii scade cu 25%, pensiile scad cu 15%

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, măsuri drastice de reducere a cheltuielilor din sectorul public, dar a precizat că taxele şi impozitele nu vor creşte.

Fondul de salarii din sectorul bugetar va fi redus cu 25%, iar şefii de instituţii vor trebui să treacă la selecţii de personal, “nu pe criterii politice, ci de competenţă”, începând cu 1 iunie. Decizia se referă atât la administraţia centrală, cât şi cea locală.

Preşedintele a precizat că scăderea se va aplica şi la salariul minim, dar acesta nu va fi micşorat sub 600 de lei. În prezent, în România există două salarii minime – 705 lei în sistemul de stat şi 600 de lei în sistemul privat. Prin decizia de joi, toate salariile minime vor fi aduse din nou la acelaşi nivel.

Pensiile vor scădea, de asemenea, cu 15%, întrucât nu există fonduri suficiente la bugetul asigurărilor sociale pentru a plăti toate pensiile la nivelul actual. 1,7 miliarde de euro vor fi transferaţi la bugetul asigurărilor sociale, dar ar mai fi nevoie de încă 500 de milioane pentru a face faţă nivelului actual al pensiilor, bani de care guvernul nu dispune, a motivat Băsescu decizia de reducere a pensiilor. În plus, a spus Băsescu, creşterea TVA i-ar afecta pe cei cu pensii mici la fel de mult ca micşorarea pensiei cu 15%.

El a amintit că pensiile şi salariile reprezintă 35% din bugetul de stat, iar 27% sunt cheluieli sociale. În total, salarizarea bugetarilor şi protecţia socială reprezintă peste 60% din buget. “Cum mai putem aloca bani suficienţi pentru şcoli, spitale, armată, politei, dacă noi ducem toate resursele în protecţie socială şi salarii pentru bugetari?”, a întrebat preşedintele.

Această măsuri reprezintă, potrivit lui Băsescu, varianta de încredere a Fondului Monetar Internaţional în capacitatea Guvernului de a continua programele de restructurare masivă a cheltuielilor din domeniul bugetar.

Preşedintele Băsescu a afirmat că varianta neîncrederii se referea la creşterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, şi la reducerea salariilor în sectorul bugetar, pentru a ne putea încadra într-un deficit bugetar de 6,7 – 6,8% din PIB. Acest lucru ar fi avut efecte negative asupra întregii economii, a mai spus el.

Varianta încrederii – a precizat Traian Băsescu –  “nu este o reţetă uşoară, dar este necesaranecesară pentru că în momentul de faţă în economia reală lucrează 3 milioane de oameni”.

Preşedintele a continuat: “Economia reală s-a restrucurat puternic, a reacţionat corect la criză. Cel care nu a reacţionat corect este statul, care nu şi-a diminuat corect cheltuielile. Statul arată ca un om foarte gras, care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab, subţirel, iar cheltuielile uriaşe ale statului s-au transferat pe cei care lucrează în economia românească. Acest lucru nu mai este posiblil”.

Mesajul lui Traian Băsescu a mai arătat că, alături de salariile angajaţilor la stat şi de pensii, vor mai scădea şi ajutoarele de şomaj, cu 15 la sută.

În plus, cele 16 programe de ajutor sociale existente în România vor fi reanalizate, astfel încât să nu ma fie, ca până acum, “persoane care cumulează venituri din 4-5 ajutoare sociale si le convine să stea acasă”.

Subvenţiile globale vor fi sistate şi vor fi redirecţionate doar celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, a mai spus Băsescu. El a dat ca exemplu subvenţiile pentru căldură acordate în acest moment în Bucureşti.

În altă ordine de idei, preşedintele a infirmat varianta restructurării Guvernului. “Acum avem nevoie de stabiltate şi încredere,” a precizat el. “Mizez pe solidaritatea măcar a oamenilor politici din arcul guvernamental,” a adăugat Băsescu.

Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie va reduce cheltuielile cu 7 miliarde lei

Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenită cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,7 de miliarde euro), potrivit datelor care reies din execuţia pentru primul trimestru, confirmate de Ministerul Finanţelor, scrie Mediafax.

După primele trei luni, cheltuielile de personal înregistrate de bugetul general consolidat s-au ridicat la 11,7 miliarde lei, ceea ce ar corespunde cu un fond de salarii la nivelul întregului an de 46,7 de miliarde lei.

Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie, deci va fi aplicabilă pentru ultimele şapte luni din acest an, când fondul de salarii s-ar fi ridicat la 27,25 de miliarde lei, iar după reducere va fi de aproximativ 20 miliarde de lei.

Cornea: Oamenii vor muri de foame

Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a declarat, joi, pentru Mediafax, că dacă vor scădea salariile cu 25% şi pensiile cu 15%, oamenii vor muri de foame şi vor ieşi cu toţii în stradă ca în Grecia, unde salariile sunt de peste 2.000 de euro, nu de 400 de euro ca în România.

Cornea a precizat că este inadmisibil ca toată povara unei guvernări “iresponsabile” să fie “aruncată” în spatele poporului.

“Această guvernare a eşuat şi ar trebui să plece. Dacă recurge la aceste măsuri şi pensionarii şi bugetarii vor muri de foame”, a subliniat Cornea.

Liderul sindical a precizat că vor fi, în perioada următoare, mişcări ample de protest, ca în Grecia, unde oamenii au ieşit în stradă având salarii de peste 2.000 de euro, nu 400 de euro ca la noi.

“Preşedintele ar trebui şă-şi aducă aminte ce a promis în campania electorală şi ce angajări şi-a luat”, a adăugat Cornea.

 

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă