15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Totul pentru ei

Cand vezi cum creste PIB-ul, cum scade inflatia, cum sporeste creditul de consum, cum leul se apreciaza fata de principalele valute internationale, cum explodeaza importurile nu poti decat sa te minunezi in ce tara dinamica traim, care mai intra si in “lumea buna”, pentru a prelua expresia fostului presedinte Iliescu cu referire la NATO si Uniunea Europeana.
Asa si este. Tara nu sta pe loc, progreseaza. Numai ca o face pentru o parte infima din cetatenii ei. Pentru vreo cateva sute de mii, maximum vreun milion, adica vreo 5% din populatia tarii daca este sa tratam statistic, ca si anterior, problema.
Rar probabil fructele au fost culese de atat de putini. Si rar probabil atat de multi au fost uitati.
Interesant – aproape ca ar fi fascinant daca n-ar fi atat de amar! – este faptul ca totul, dar absolut totul, graviteaza in jurul acestui milion de persoane: politica, fiscalitate, reglementari bancare si valutare, gestiuni de resurse, tarifari in utilitatile publice etc. Restul aproape nu conteaza! Pentru cei vreun milion se construiesc vile si case de vacanta, pentru ei se deschid si functioneaza restaurante si cluburi. Presa se face pentru ei. Ei constituie piata. Restul, desi milioane multe, nu conteaza, reprezentand ca piata cantitati neglijabile. Pentru cei vreun milion se bat bancile sa le acorde credite si dealerii sa le vanda masinile din import. Ei sunt contractanti de credite imobiliare si ipotecare, ei sunt exponentii consumului in expansiune. Pe ei mizeaza agentiile de turism pentru organi-zarea concediilor in statiuni exotice de peste mari si tari. Politicile economice pe ei ii au in vizor. Daca prin liberalizarea contului de capital li se deschide romanilor posibilitatea de a-si constitui un cont in strainatate, numai despre ei poate fi vorba. Tot numai despre ei este vorba cand guvernatorul Bancii Nationale ii indeamna pe romani, in conditiile aceleiasi liberalizari a contului de capital, sa mai ia credite in valuta si din strainatate, pentru a se mai tempera din avantul destabilizator al creditului de consum din Romania, supraincalzit tot de catre ei. Pentru ei in domeniul fiscalitatii s-a si introdus cota unica. Ei au fost singurii beneficiari de pe urma acesteia, ceilalti, multi, alegandu-se cu mai nimic. Astfel ca din cei peste un miliard de dolari lasati pe piata pentru consum de catre introducerea cotei unice ei au preluat grosul si, prin consecinta, ei sunt responsabili de cresterea fabuloasa a consumului de la inceputul anului, ca si de expansiunea ametitoare a importului in aceeasi perioada. Caci, evident, ei, instaritii, consuma pro-duse si servicii scumpe din import!
Pe ei masurile de restrangere nu-i afecteaza. Normele mai restrictive adoptate de Banca Nationala pentru limitarea cresterii creditului ii vor scoate din joc numai pe cei care, pe muchie de cutit fiind cu veniturile, abia indeplineau si pana acum criteriile de contractare de credite.
Cat despre majorarea TVA, care vine inexorabil pentru pastrarea echilibrelor bugetare si temperarea deficitului de cont curent extern, aceasta abia va fi resimtita de ei, in timp ce va fi devastatoare pentru cei nevoiasi.
S-ar putea ca daca esti liberal sa spui ca asa este normal, desi cred ca nu trebuie sa fii social-democrat ca sa iei aminte la ce se intampla. Sau, mai bine, nici nu te uiti, caci atunci nu vezi si asa chiar ai motive sa nu faci nimic!

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă