16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăToate cererile de subscriere pentru Loterie si Imprimerie vor fi acceptate

Toate cererile de subscriere pentru Loterie si Imprimerie vor fi acceptate

Intentia Executivului de a lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cate 5% din actiunile companiilor Imprimeria Nationala si Loteria Nationala a fost apreciata de directorul general al BVB, Stere Farmache, drept cea mai transparenta metoda de vanzare a acestor titluri.

“La oferta publica are acces toata lumea, deci in nici un caz nu se poate face o vanzare directionata”, ne-a declarat Farmache. El a precizat ca se va inregistra o crestere semnificativa a capitalizarii si lichiditatii bursiere in momentul in care va fi listat si Fondul Proprietatea.
Alaturi de diferite procente din capitalul social al altor peste 100 de companii, in acest fond vor fi incluse si cate 20% din actiunile Imprimeriei si Loteriei. In ceea ce priveste faza initiala, de listare a 5% din capitalul social al acestor companii, Farmache a precizat ca, deocamdata, nu are suficiente date financiare pentru a evalua impactul bursier al acestei operatiuni.

Statul isi va mentine controlul

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, strategia de privatizare a Companiei Nationale “Loteria Romana” si a Companiei Nationale “Imprimeria Nationala”. Potrivit acestui act, 68% din capitalul ambelor societati va ramane in proprietatea statului. Restul actiunilor, respectiv 32% pentru fiecare companie in parte, vor avea urmatoarea destinatie: un pachet de 20% va fi directionat catre Fondul Proprietatea, o cota de 5% va fi vanduta pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar restul de 7% va fi vandut prin negociere directa catre salariatii, membrii consiliilor de administratie in exercitiu si pensionarii cu ultimul loc de munca la cele doua companii.
Daca pachetele de 20% care vor reprezenta active ale Fondului Proprietatea fac sau nu obiectul unor speculatii, cele care vor fi vandute pe bursa si prin negociere directa salariatilor au dus la crearea unor scenarii care “prezic” directionarea acestor actiuni catre personaje care au avut un rol chiar in crearea strategiei de privatizare.
Dar derularea unei oferte se realizeaza in baza unui prospect de emisiune, care stabileste conform carei metode vor fi vandute actiunile. “La ofertele publice exista principiul servirii tuturor celor care subscriu. Si asta pentru ca, de regula, metoda folosita este cea a alocarii pro-rata. Asta inseamna ca toate cererile de subscriere sunt acceptate pe perioada de derulare a ofertei. Exista si metoda “primul venit, primul servit”, dar aceasta a fost foarte putin folosita pe piata bursiera din Romania. Insa metoda care va fi folosita va fi cea prevazuta in prospectul de emisiune”, a declarat Alin Brendea, director de operatiuni al societatii de servicii de investitii financiare Prime Transaction.

Procedura a primit avizul Parlamentului

“Motivatia alocarii unui pachet din actiunile celor doua companii pentru a fi cumparat de asociatiile ce se vor constitui in conditiile legii rezida in respectarea dreptului recunoscut acestora prin prevederile legale. Prin diminuarea participatiei statului la cele doua companii se realizeaza o privatizare partiala, iar statul isi mentine in continuare controlul deplin asupra activitatii acestora. Beneficiile ce decurg din aceasta actiune (n.r. – vanzarea unui pachet de 32%) se vor inregistra la nivelul celor doua companii”, au precizat ieri reprezentanti ai Ministerului Finantelor, cel care exercita drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar a statului roman.
“Atat transferul pachetului de 20% din actiunile celor doua companii, initierea, derularea si incheierea de oferte publice secundare, cat si oferirea de actiuni spre cumparare salariatilor celor doua companii sunt obligatii ce decurg din legi adoptate de Parlamentul Romaniei”, mai spun acestia.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă