11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTichetele de cresa, o noua forma de venit neimpozabil

Tichetele de cresa, o noua forma de venit neimpozabil

Incepand din vara acestui an, angajatii care au incheiate contracte individuale de munca vor putea beneficia de tichetele de cresa, a caror valoare este de 300 de lei noi. Masura va intra in vigoare dupa ce Guvernul va adopta, prin hotarare, normele metodologice de aplicare, asteptate la inceputul lunii august. Astfel, mamele isi pot inscrie copii de pana la 3 ani in cadrul creselor si isi vor putea achita taxele percepute prin intermediul acestor tichete.
Societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa. Ele se acorda la cerere, optional unuia dintre parinti, chiar si tutorelui.
Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator, potrivit Legii nr. 193/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 446 din 23 mai 2006. Sumele corespunzatoare tichetelor acordate de angajator nu se iau in calcul, nici pentru angajator, nici pentru salariat, la solicitarea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial. Pentru angajati, masura legislativa duce la o noua forma de venit neimpozabil, iar pentru firme la taxe mai putine de platit catre stat, de aceea a si trezit interesul mai multor companii. Desi costul integral al tichetelor este suportat de catre angajator, firmele sunt dispuse sa faca aceste cheltuieli.
Tichetele de cresa pot fi o solutie pentru angajatorii care incearca sa determine mamele sa se intoarca mai repede la locul de munca dupa nastere, spune unul dintre initiatorii legii, senatorul Norica Nicolai. In acest fel, se poate asigura continuitatea in activitatea personalului unei firme si se pot reduce costurile pentru calificarea inlocuitorilor ori recalificarea angajatilor reintorsi la lucru dupa o perioada de 2-3 ani. De asemenea, tichetele de cresa pot determina cresterea veniturilor bugetare prin aportul de taxe si impozite pe salariile femeilor care isi reiau activitatea. Societatile angajatoare ar putea astfel beneficia de pe urma experientei profesionale a angajatelor, care nu vor fi nevoite sa se autoexcluda din viata activa.
“Mi se pare destul de substantiala suma care se va acorda mamelor prin acest tichet de masa”, Szekely Gabriel, director general adjunct la o fabrica de confectii din Oradea. “Avand in vedere facilitatile fiscale pentru angajator, merita. Noi avem acum 60 de femei in concediu de maternitate, ceea ce ar insemna 180 de milioane de lei vechi lunar”, cumpaneste directorul. “Dar suma, fiind destul de substantiala, le-ar lega de intreprindere. Mai ales in confectii, unde este o lipsa acuta de forta de munca din cauza salariilor foarte mici.”
Acest stimulent financiar putea sprijini revirimentul creselor si aparitia creselor private, care sa absoarba forta de munca de pe piata de munca disponibilizata din sistemul sanitar si din invatamant.
Numarul creselor s-a redus simtitor in ultimii ani, iar institutiile ramase sunt in subordinea primariilor, care se confrunta cu lipsuri majore de ordin financiar.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă