15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa pentru reciclarea deseurilor va duce la noi scumpiri

Taxa pentru reciclarea deseurilor va duce la noi scumpiri


Din acest an intra in vigoare o noua taxa pentru protectia mediului, mai exact pentru reciclarea deseurilor, care se va regasi in preturile de comercializare a aparatelor electrocasnice, de IT, precum si la produsele chimice si la anvelope.
Platitori ai acestei taxe vor fi inclusiv operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile, cei care exploateaza si prelucreaza masa lemnoasa sau cei care produc sau importa substante clasificate ca periculoase pentru mediu, cu exceptia celor utilizate la producerea medicamentelor.

Magazinele vor afisa pretul “desfasurat”

Potrivit Ordonantei de Urgenta publicate in Monitorul Oficial 1193, din 30 decembrie 2005, taxa de reciclare este platita de importatorii si producatorii de echipamente electrice, electronice si de mobila care, fireste, pentru a-si scoate apoi banii le vor introduce in pretul produselor pe care le comercializeaza, fiind astfel achitate, indirect, de catre cumparatori. Este de la sine inteles ca taxa pentru reciclarea deseurilor va duce, implicit, la cresterea pretului produselor, asta insemnand ca fiecare dintre beneficiarii produselor va plati pentru protejarea mediului ambiant. Magazinele sunt obligate sa afiseze pretul “desfasurat”, facand publica taxa de reciclare platita de producator pentru fiecare din produsele comercializate si care se incadreaza in prevederile aceastei ordonante de urgenta.
Producatorii si importatorii de bunuri ambalate si ambalaje de desfacere vor plati si ei o taxa, de 10.000 de lei noi/kg, pe care o vor plati si producatorii si importatorii de anvelope, noi si uzate, destinate reutilizarii.
In cazul exploatarii masei lemnoase, ca si in cel al prelucrarii lemnului, taxa este de 3 la suta din valoarea de vanzare a produselor, fiind achitata de administratorul, de proprietarul padurii, respectiv de operatorul economic. Si gestionarii fondurilor de vanatoare vor plati 3 la suta din suma achitata anual pentru gestionarea fondurilor de vanatoare.

Amenzi pentru neinregistrare

Pana la sfarsitul lunii aprilie 2006, toti operatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pentru o mai buna gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Fiecare producator va primi un numar de inregistrare, care va fi comunicat retelelor de magazine unde isi distribuie echipamentele, fara de care nu va avea voie sa-si vanda produsele. Producatorii care nu se inregistreaza se vor autoexclude de pe piata. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 RON. Producatorii existenti vor plati in mod echitabil pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate. Fiecare producator, in functie de cota de piata, va plati pana la finele anului 2006, inclusiv pentru gestionarea deseurilor istorice, respectiv pentru cele ai caror producatori nu mai exista in acest moment pe piata, dupa care producatorii vor plati doar pentru gestionarea deseurilor provenite din propriile produse. Producatorii se pot asocia in organizatii colective sau pot actiona individual, pentru ca procesul de reciclare sa nu fie prea costisitor.
Cresterea preturilor produselor finite
“Sunt sigur ca va duce la cresterea preturilor produselor finite, valoarea materiei prime fiind un element de baza in stabilirea pretului de productie a produsului finit, dar, daca acesti bani vor fi folositi exclusiv in scopul pentru care sunt colectati, consider ca este o masura buna” (Nicolae Taroi, economist in domeniul comercializarii mobilei, Cluj-Napoca).
Cele mai mari costuri vor fi pentru “produsele grele”
Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, cele mai mari costuri vor fi pentru “produsele grele”, precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16-17 euro, calculatoarele, avand un cost suplimentar de 10-12 euro, si televizoarele, pentru care romanii vor plati in plus 6-7 euro. Aceasta a declarat ca asa-numita “taxa vizibila”, reprezentand costurile aferente reciclarii fiecarui echipament in parte, va putea fi afisat pe raft, in magazine, pentru ca cel care face respectiva achizitie sa stie exact cat costa produsul si cat va plati pentru reciclarea lui dupa ce nu-l va mai folosi.

Clientul final plateste tot

“Bineinteles ca si aici – ca la orice taxa – pana la urma clientul final plateste tot. Cresterea nu e foarte mare, pleaca de la 2,7 pana la 26,8 RON/anvelopa, fara TVA. Oricum, asta e o afacere din care or sa scoata bani tot producatorii de anvelope. O "firma eco" care se ocupa cu colectarea deseurilor are ca asociati trei nume mari din randul producatorilor de anvelope. Credeti ca au facut firma asta pentru ca se gandesc la poluarea cu anvelope in Romania – sau pentru ca stiu ca se scot bani buni din reciclare?
In Romania se vand cam 3 milioane de anvelope anual. Inmultiti cantitatea cu taxa eco si iese milionul de euro. Pe care il vor plati utilizatorii” (Radu Osnaga, depozit de anvelope din Bucuresti).

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă