14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa auto - varianta noua

Taxa auto – varianta noua

» Executivul pregateste o noua modificare a valorii taxei de prima inmatriculare.
» Taxa pentru masinile Euro 4 noi ramane nemodificata, pentru celelalte se propun reduceri semnificative.
» Ieri, ministrul Varujan Vosganian a anuntat ca negocierile cu oficialii Comisiei Europene incep pe 15 mai.

Autoritatile de la Bucuresti urmeaza sa aiba pe data de 15 mai prima intalnire cu oficialii Comisiei Europene in legatura cu nivelul taxei de prima inmatriculare care se va introduce in Romania. Aceasta decizie a fost luata in urma intalnirii pe care ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a avut-o la Bruxelles cu comisarul european Laszlo Kovacs.

Noile propuneri
Ministrul Vosganian a anuntat ieri ca Executivul va opera o noua modificare in ceea ce priveste nivelul taxei de prima inmatriculare. Mai precis, a spus acesta, cu exceptia nivelului stabilit pentru masinile Euro 4 noi, care se mentine, la restul, valoarea taxei se va reduce. Potrivit nivelurilor orientative prezentate de ministrul Economiei si Comertului, care vor reprezenta un punct de plecare in cadrul discutiilor cu expertii Comisiei Europene, pentru o masina Euro 4 noua, cu o capacitate cilindrica de 1400 cmc, taxa se pastreaza la 161 euro, in timp ce pentru una cu o vechime de pana la doi ani taxa scade de la 284 euro la 139 de euro. De asemenea, pentru o masina cu o vechime intre 4 si 5 ani, taxa se reduce de la 299 euro la 111 euro. In mod similar, pentru masinile Euro 4, dar cu o capacitate cilindrica de 1600 euro, taxa se reduce de la 324 euro la 159 euro pentru cele cu vechimi de pana la 2 ani, si de la 342 euro la 127 euro pentru cele cu vechimi de pana la 5 ani. La capacitati de 2.000 cmc, taxa de prima inmatriculare se va reduce de la 945 la 461 euro pentru vechimi de pana la doi ani si de la 998 la 370 euro pentru vechimi de pana la 5 ani. In cazul masinilor cu cilindreea de peste 3.000 cmc, scaderea va fi de la 4.501 la 1.974 euro pentru vechimi de pana la doi ani si de la 4.276 la 1.583 euro pentru masinile mai vechi de cinci ani. si in cazul autoturismelor non Euro sunt prevazute reduceri semnificative. Astfel, daca pentru o masina cu capacitate cilindrica de 1400 cmc, taxa era stabilita la 4.007 in cazul unei vechimi cuprinse intre 14 si 15 ani, noul nivel este de 2.464 euro. Pentru vechimi de 20-21 de ani, taxa se reduce de la 4.007 la 1.120. Pentru aceleasi vechimi, taxele se diminueaza, in cazul masinilor cu o capacitate cilindrica de 1600 cmc, de la 4.579 euro la 2.816 euro si, respectiv, de la 4.578 euro la 1.280 euro.
Expertii CE vor decide
Romania a transmis saptamana trecuta Comisiei Europene o scrisoare protocolara ca raspuns la documentul de notificare trimis, in luna martie, de executivul de la Bruxelles privind taxa de prima inmatriculare, urmand ca discutiile sa continue intre cele doua parti la nivel de experti. In documentul transmis de autoritatile de la Bucuresti se arata ca Guvernul a analizat principiile de impozitare in spiritul solicitarilor Comisiei Europene, in sensul descresterii taxei de la autoturismele noi la cele rulate.
Desi scrisoarea nu a continut cifre si masuri concrete, autoritatile si-au manifestat, prin intermediul documentului, disponibilitatea ca discutiile sa continue in perioada urmatoare la nivel de experti din partea celor doua parti, pentru clarificarea aspectelor tehnice legate de taxa de prima inmatriculare.

PRINCIPII

In functie de vechime
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a apreciat ca noile reguli corespund solicitarilor CE si intereselor cumparatorilor de masini second-hand. Noua grila aplica principiul reducerii taxei pe masura ce autoturismul este mai vechi, avand in vedere ca timpul de viata al masinii scade si perioada in care va polua este mai scurta.

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă