10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTârgul imobiliar tIMOn: Vizitatori mulţi, cumpărători mai rar!

Târgul imobiliar tIMOn: Vizitatori mulţi, cumpărători mai rar!

Anul acesta, la târgul imobiliar organizat în Piaţa Constituţiei, între 14 şi 17 aprilie, vizitatorii au fost întâmpinaţi de preţuri similare ale apartamentelor vechi şi ale celor noi. Astfel, bătălia dintre dezvoltatorii cartierelor rezidenţiale noi şi proprietarii de locuinţe vechi se dă încă la parametri majori.

Românii de rând preferă să achiziţioneze apartamente vechi prin programul Prima Casă şi le ocolesc pe cele noi, construite la periferie, departe de mijloace de transport în comun, şcoli sau centre comerciale.

Oferta 2011, în cadrul târgului imobiliar tIMOn, a fost vastă. Peste 10.000 de locuinţe vechi şi noi, atât din Bucureşti, cât şi din provincie, îşi aşteaptă noii proprietari. Acestea au o valoare de piaţă acumulată de 700 milioane de euro.

Din păcate, nu sunt mulţi dezvoltatori care au reuşit să încheie precontracte cu cei interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe noi, tocmai pentru că mai bine de 60% din¬tre români le preferă pe cele vechi, reabilitate termic, luate prin prin programul Prima Casă. Puterea de cum¬părare este mică, iar cei care vor să aibă propriul apartament nu-şi permit să plătească rate mai mari de 300 de euro pe lună. La standul Cosmopolis, managerul Claudia Nedelcu este angajată într-o discuţie cu un potenţial cumpărător, căruia îi pune pe tavă un „pachet complet”: „Apartamentele sunt înconjurate de spaţiu verde în proporţie de 60%. Există piscine, terenuri de sport, supermarket, locuri de joacă special create pentru copii”. Aşadar, un apartament la standarde europene. Un vis care pentru unii poate deveni realitate pentru alţii rămâne utopie.

Realitatea e pentru cei care îşi permit asemenea lux şi, chiar dacă sunt foarte puţini, ei există, pentru că am văzut cu ochii mei cum se cumpără astfel de locuinţe cu banii jos. Tot managerul Claudia Nedelcu ne-a informat că cele mai căutate sunt apartamentele cu trei camere, care pot ajunge la 99.000 de euro cu TVA inclusă.

Cea mai ieftină, garsoniera de 30.000 de euro

Premiera acestui târg, demnă de luat în seamă, a constat în ofertele de apartamente în care dezvoltatorii nu obligă cumpărătorii să mai plătească suprafeţele comune.

De remarcat că peste 90% din locuinţele prezentate la acest târg sunt finalizate, iar explicaţia dezvoltatorilor e simplă – se vând din ce în ce mai greu cele în faza de proiect. Au fost prezentate 100 de proiecte, iar 10 dintre cele rezidenţiale au expus vile care costă până în 100.000 de euro. Pentru cei care visează la o astfel de casă, o veste bună! Cea mai ieftină vilă din cadrul târgului tIMOn costă 65.000 de euro plus TVA. Cea mai ieftină locuinţă se numeşte tot garsinieră şi a fost prezentată la târg cu doar 30.000 de euro, fiind situată în cartierul Militari.

Cât despre segmentul premium, acesta a fost reprezentat de un triplex situat în centrul Capitalei, al cărui preţ ajunge la 400.000 de euro. În concluzie, preţurile variază între 30.000 şi 45.000 de euro pentru o garsonieră, 40.000 şi 70.000 pentru un apartament de două camere şi între 70.000 şi 100.000 pentru un apartament de trei camere.

Vizitatorii

„Ofertele nu sunt cu mult diferite de alţi ani. Totuşi apartamentele vechi sunt mult prea scumpe, ar mai trebui să scadă preţurile, cât despre cele noi cred că nu avem buzunare atât de largi, să ni le putem permite. Am tot auzit că preţurile vor fi mai mici datorită crizei economice, însă nu văd schimbări majore”, a declarat Marius Galss, vizitator.

Dezvoltatorii

Metropolis Residence este un proiect în care George Pădure a investit peste 45 milioane de euro. Fiul său, Claudiu Pădure, e convins că Programul „Prima Casăæ nu ajută dezvoltatorii: „Lumea vrea să cumpere numai apartamente de 60.000 de euro. Eu cred că Programul «Prima Casă» a stricat cursul pieţei imobiliare. Noi avem promoţii şi sper să atragem cumpărători cât mai mulţi. Am scăzut preţul pe mp de 990 de euro, la 799 de euro.‘

Printre nenumăratele standuri pline de pliante atrăgătoare, care prezentau apartamaente luxoase, am poposit şi în zona în care erau afişate preţuri ale locuinţelor vechi. Am remarcat că aici era locul de întâlnire a majorităţii, pentru care doar biletele de intrare la târg erau ieftine cu adevărat.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă