Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Adrian Stoica

21.06.2005 - 00:00

Supraproductia de grau declanseaza o noua criza

Ministrul Agriculturii a anuntat ca in viitor va exista un reglaj din partea Consiliului pe produs pentru suprafetele ce vor fi cultivate, pentru a evita situatia de acum cand, dupa ce culturile de grau au fost subventionate, supraproductia determina cultivatorii sa ceara Guvernului diferenta de pret.
Gheorghe Flutur, ministrul Agri-culturii, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca, potrivit estimarilor, in acest an va exista o productie de aproximativ sapte milioane de tone de grau, iar prioritatea Ministerului Agriculturii este de a gasi spatiile de depozitare pentru aceasta cantitate. Ministrul Agriculturii si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia inregistrata in acest an in domeniul culturilor de grau, pentru ca acestea au fost infiintate in 2004 cu subventii alocate de fostul guvern PSD, iar din cauza supraproductiei Guvernul actual este solicitat sa aloce alte fonduri pentru a acoperi diferenta de pret.
"Cele doua milioane de lei date la hectar anul trecut, fara sa existe un control cat s-a cultivat, plus celelalte masuri de subventionare a culturilor de grau au facut ca in toamna sa se acorde bani cultivatorilor, iar acum criza de supraproductie sa ii faca pe producatori sa mai ceara o data bani de la bugetul de stat pentru a acoperi diferenta de pret. Cata nesabuinta si lipsa de profesionalism pentru pomenile electorale ale PSD", a spus Flutur.
El a aratat ca, daca in toamna anului 2004 au fost alocate 5.500 de miliarde de lei pentru infiintarea culturilor, in acest an producatorii de grau solicita sume pentru a-si acoperi costurile din cauza ca supraproductia a determinat scaderea preturilor. Ministrul Agriculturii a precizat ca pentru acest an de supraproductie continua discutii cu reprezentanti ai mai multor tari, mari consumatoare, care ar putea importa cantitati insemnate de grau si faina din Romania.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Topics

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine