6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSupraincalzirea economiei, posibila

Supraincalzirea economiei, posibila

Economia Romaniei prezinta semne limitate de supraincalzire, dar situatia s-ar putea schimba intrucat ritmul de crestere economica se mentine peste potential, iar inflatia si deficitul de cont curent vor creste in acest an.
Potentialul de crestere economica (care nu produce presiuni inflationiste – n.r.) este estimat de Moody’s la 6%, iar ritmul se va apropia de acest nivel in 2007, ajungand la 6,2%, fata de 7,7% in 2006.
Agentia prognozeaza inversarea trendului de scadere a inflatiei in acest an, cresterea preturilor in decembrie 2007 fata de decembrie 2006 urmand sa fie de 5,2%, fata de 4,9% anul trecut, si peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 3-5%. Moody’s aminteste ca rata inflatiei calculata la sfarsit de an (decembrie/decembrie) s-a redus peste asteptari anul trecut, de la 8,6% in 2005, ca urmare a scaderii preturilor la alimentele proaspete, a incetinirii cresterii preturilor administrate si aprecierii leului. Analistii agentiei subliniaza insa ca inflatia de baza a scazut mult mai putin, ceea ce arata ca presiunile inflationiste structurale nu au fost eliminate.
Alte aspecte avute in vedere de analistii agentiei de rating sunt posibila amanare a reformelor necesare convergentei cu UE, avand in vedere termenul indepartat pentru adoptarea euro, in 2014, precum si problemele politice, considerate insa ca facand parte din viata normala a unei tari democratice.
De altfel, si deficitul de cont curent ridicat este considerat normal pentru o tara in curs de dezvoltare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă