8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSubventii pentru graul infestat

Subventii pentru graul infestat

Pretul graului este cuprins intre 2.000 si 3.000 lei/kg din cauza calitatii sale inferioare. O mare parte a productiei are boabele incoltite pana la 15% sau atacate de fusarium, peste 3%. Daca graul cu boabele incoltite peste limita de 3% (maximul acceptat de morari) mai poate fi utilizat pentru furajarea animalelor, in schimb cel afectat de fusarium este toxic atat pentru om, cat si pentru animale. Cu toate acestea, statul a acceptat sa plateasca subventii pentru acest grau infestat, dar a lasat sute de mii de producatori fara sprijinul financiar destinat depozitarii graului.

Pe data de 5 august, in Monitorul Oficial a fost publicata hotararea de guvern privind subventionarea depozitarii graului. O hotarare care a reusit sa starneasca multa suparare in randurile agricultorilor intrucat textul actului normativ nu facea nici o referire la data de la care incepea acordarea subventiei.

Alt an, alta gafa

Subventia de 100 lei/kg a fost primita numai de agricultorii care au adus graul in silozuri dupa data de 5 august, in timp ce agricultorii care au adus graul inainte de acea data au pierdut-o. Pagubiti: cateva sute de mii de agricultori, care si acum mai bat pe la portile silozurilor incercand zadarnic sa primeasca ajutorul financiar din partea statului. Ceea ce este, poate, la fel de grav este faptul ca unele dintre marile societati agricole au stiut data la care urmeaza sa fie emisa hotararea de guvern si au pastrat secretul, desi fac parte din patronate agricole. Pentru a putea pune ele mana pe subventii, avand in vedere ca acestea se acordau pentru o cantitate maxima de 1,5 milioane tone de grau, au renuntat la orice fairplay. Acestea si-au depozitat graul in silozuri inainte de data de 5 august, dar receptia scriptica au facut-o dupa aceasta data. Alt an, aceeasi gafa. De fapt, ce s-a intamplat in 2005 s-a intamplat si in 2004, cand aceeasi hotarare de guvern (evident inregistrata sub alt numar) a fost publicata pe 27 iulie, adica dupa ce circa 90% din productia de grau era recoltata si depozitata. Cine a adus graul in silozuri inainte de 27 iulie a ramas cu buza umflata. Din pacate, responsabilii din Ministerul Agriculturii nu au inteles nimic, persistand in greseala, in timp ce de platit platesc micii agricultori.

Subventii pentru graul infestat

Si daca tot vorbim despre subventii, ar trebui sa mai amintim ca in acest an ele s-au acordat, probabil in premiera pentru Romania, si pentru graul cu boabele incoltite pana la 15% sau infestat cu fusarium. La sfarsitul lunii iulie a acestui an Ministerul Agriculturii a decis sa revina asupra Ordinului 174/26 martie 2005, prin care se acorda o compensatie de pret, 500 lei/kg, pentru graul de calitate vandut, eliminand in mod nejustificat restrictiile de calitate.
Daca graul incoltit mai poate fi utilizat macar pentru animale, in schimb cel infestat cu fusarium este toxic pentru om si pentru animale. Cu toate acestea, ministerul a decis ca el merita subventionat.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă