15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul roman a castigat procesul cu Noble Ventures

Statul roman a castigat procesul cu Noble Ventures

Dupa mai bine de patru ani de la declansarea procesului, cererea prin care compania americana Noble Ventures solicita statului roman despagubiri de 353 milioane de dolari pentru o asa-zisa incalcare a contractului de privatizare a Combinatului Siderugic Resita a fost respinsa.

Sentinta a fost pronuntata la Washington, in urma cu doua zile, de Centrul international pentru reglementarea diferendelor referitoare la investitii (ICSID), organism care functioneaza pe langa Banca Mondiala. Procesul fusese intentat in 2001, insa audierea principala in aceasta speta a avut loc abia in luna octombrie a anului trecut. In principal, americanii, a caror prestatie in administrarea combinatului (neplata salariilor, concedieri, oprirea productiei s.a.m.d.) a dus la declansarea unor proteste violente din partea sindicalistilor, sustineau ca prin contractul de privatizare statul roman s-ar fi obligat sa acorde unele facilitati fiscale, promisiune care nu ar fi fost respectata. “Noi am reusit sa demonstram, cu martori si cu probe, ca statul roman si-a onorat toate obligatiile asumate in contractul de privatizare”, ne-a declarat ieri Cornel Popa, avocatul care, alaturi de Florentin Tuca, a reprezentat interesele Romaniei in aceasta speta.
In consecinta, statul roman va trebui sa plateasca doar taxele, onorariile si alte cheltuieli aferente procesului. Aceasta deoarece a fost emis un ordin de impartire a costurilor de arbitraj. Avocatul a precizat ca Noble Ventures are o singura posibilitate de a ataca decizia, aceea de a introduce, la aceeasi instanta, o actiune in anulare, care poate fi fundamentata insa doar pe motive procedurale.

O privatizare tumultuoasa

Combinatul Siderurgic Resita a fost privatizat in 2000 cu firma americana Noble Ventures, care nu avea nici un fel de experienta in domeniul metalurgic, fiind, practic, o companie de consultanta. La data respectiva s-a vehiculat teoria potrivit careia presedintele FPS de atunci, Radu Sarbu, a ales solutia privatizarii cu Noble Ventures la recomandarea ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapeppe.
Tranzactia de cumparare a 94,4% din actiunile combinatului se ridica la 85,25 milioane de dolari, suma care includea si investitiile pe care noul proprietar se angaja sa le realizeze.
Idila dintre resiteni si americani nu a durat prea mult. In toamna anului 2001 combinatul se afla deja in reorganizare judiciara, acumulandu-se datorii totale de aproximativ 100 milioane de dolari. Practic, in mai putin de un an de la privatizare datoriile s-au dublat. Procesul de productie a fost oprit, americanii au “uitat” sa plateasca salariile muncitorilor, iar acestia au intrat in greva si au blocat drumul european care trece prin localitate. Dupa multiple ajutoare sociale acordate muncitorilor, din banii publici, autoritatile declara nul, in decembrie 2002, contractul de privatizare. Aceasta dupa ce mai multe intelegeri semnate cu patronatul american ramasesera doar pe hartie.
Ramas in custodia statului, combinatul isi gaseste, la inceputul anului trecut, un nou proprietar, de aceasta data cu radacini la Rasarit. Este vorba de firma germana Sinara Handel, distribuitorul grupului TMK, cel mai mare producator de tevi din Rusia.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă