6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul plateste despagubiri de 66,5 milioane RON

Statul plateste despagubiri de 66,5 milioane RON

Guvernul a decis sa ii despagubeasca pe proprietarii imobilelor situate pe amplasamentul autostrazii Brasov-Cluj-Bors. Astfel, ministrii au aprobat despagubiri in valoare totala estimata de 65.343.421,69 RON (lei noi), pentru exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe sectiunea 2B a autostrazii, pe teritoriul localitatilor Campia Turzii, Gilau, Floresti, Savadisla, Petrestii de Jos, Luna si Sandulesti din judetul Cluj, si pe sectiunea 3C, pe teritoriul localitatilor Abram, Suplacu de Barcau, Balc, Chislaz, Tauteu, Sarbi si Biharia din judetul Bihor.
Suma globala estimata a fi necesara pentru despagubire se asigura din credite externe contractate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, garantate de Ministerul Finantelor Publice, precum si de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare anuale aprobate.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va efectua despagubirile. Dupa realizarea procedurilor de expropriere, imobilele proprietate privata trec in domeniul public al statului, in administrarea Ministerului Transporturilor, si se vor concesiona Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in vederea realizarii obiectivului de investitii.
Statul roman va plati despagubiri pentru exproprierile pe clauza de utilitate publica si in cazul unor imobile situate in zona Baneasa-Otopeni. Valoarea totala estimata a despagubirilor este de 1.202.426,5 RON.
Gratie lucrarilor de pe DN1, se va fluidiza traficul pe segmentele km 11+938 si km 17+165. Partea carosabila se va largi de la patru la sase benzi de circulatie si se vor amenaja bretele de acces. De asemenea, tot pe DN 1 se va separa si fluxul pietonal de cel rutier prin realizarea unor pasaje subterane.
Expropriatii isi vor primi banii tot de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, cea care va derula si procedurile de expropriere.
Recent, Guvernul a mai aprobat o serie de despagubiri pentru expropriatii de pe Autostrada Soarelui, precum si pentru cei ale caror imobile se situeaza pe alte drumuri de interes national din Romania, care urmeaza a fi extinse sau modernizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă