22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSovata, o statiune balneoclimaterica din nou la moda

Sovata, o statiune balneoclimaterica din nou la moda

Turismul balnear a revenit din nou la moda. Trendul european de a-ti petrece ultima parte a vacantei la “bai” iata ca se pare ca se impune si pe piata noastra. Una dintre cele mai pitoresti statiuni din Romania care este ceruta ca destinatie de catre turisti este Sovata.

Tarife cazare
Hotel Hefaistos, doua stele
Sapte nopti + pensiune completa – 4.826.000 lei/pers.
Zece nopti + pensiune completa si tratament – 9.032.000 lei/pers.
Dotari hotel: bar, restaurant, sala de conferinte, sauna, biliard.
Dotari camere: baie, telefon, televizor cu cablu TV.
Masa cu bonuri valorice la restaurantul hotelului categ. I.
Pentru tratament se va prezenta o trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist si carnetul de asigurat la zi.


Amplasamentul geografic o situeaza in partea central-nordica a tarii, la doar 15 km de Targu Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in depresiunea Praid-Sovata, la piciorul sud-vestic al Muntilor Gurghiului, la o altitudine de 500 m. Statiunea beneficiaza de un climat subalpin cu veri racoroase, cu o temperatura medie in iulie de 18,5°C si ierni blande, cand temperatura medie in ianuarie este de -3,5°C, un climat care are o actiune calmanta asupra sistemului nervos. Media anuala a precipitatiilor este de 750 mm. Factorii de cura sunt reprezentati de lacurile helioterme, cum ar fi Lacul Ursu, namolul argiosilicios de la Lacul Alunis sau namolul sapropelic de la Lacul Negru. O atractie deosebita o reprezinta si Lacurile Verde si Rosu, aflate la baza Muntelui de Sare. Din punct de vedere terapeutic, aici pot fi tratate afectiunile: ginecologice; reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare; sechele posttraumatice; afectiuni neurologice periferice si endocrine. Turistii beneficiaza de proceduri care implica bai calde cu apa minerala sarata din lac, aplicatii cu namol cald, kinetoterapie, electroterapie, sauna, gimnastica medicala.
Statiune cu sezon permanent, Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597, dar abia in 1850 devine statiune balneara. Ea este inconjurata de Dealurile Cireselu – 912 m, Capela – 720 m, Bechis – 1.079 m, Dealul Mic si Muntele de Sare si, curios, dat fiind faptul ca se gaseste pe un munte de sare, este acoperita de paduri de fagi batrani, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni. Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu – 46.000 mp, Alunis – 9.000 mp, Verde – 5.000 mp, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate, cu concentratie mare, de la 40 la 250 g/litru, si sodice prezinta fenomene heliotermale, vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu, care are o adancime de 18,4 m, fiind si cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.
Turistii ce vor poposi aici se pot caza la hoteluri cum ar fi “Sovata”, “Hefaistos”, “Bradet”, “Alunis”, “Faget”, “Caprioara”, beneficiind, in unele cazuri, de baza de tratament proprie sau in vile, hanuri, moteluri si cabane. Posibilitatile de recreare si de practicare a sportului sunt, de asemenea, numeroase, in statiune existand un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci si o popicarie. De asemenea, pentru iubitorii naturii, se pot face excursii la Dealul Saca si la Varful Cireselu.

Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă