6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSocietatile ar putea fi infiintate de numai doi actionari

Societatile ar putea fi infiintate de numai doi actionari

Societatile comerciale ar putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cat prevede in prezent legislatia, potrivit unui proiect de modificare a Legii 31/1990, promovat de Ministerul Justitiei.
Proiectul este finantat de Banca Mondiala. La elaborarea lui au participat consultanti straini si locali, alaturi de o casa de avocatura. Scopurile proiectului sunt implementarea directivelor europene aplicabile societatilor comerciale si adoptarea principiilor guvernarii corporatiste ale Organizatiei pentru Dez-voltare si Cooperare Economica (OECD). Propunerile au fost afisate pe site-ul Ministerului Justitiei si vor fi supuse dezbaterilor publice pentru 30 de zile. Dupa ce se va incheia aceasta etapa, proiectul va intra in Parlament.

Notiunea de "capital social autorizat”

Noua propunere introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarare a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Valoarea capitalului autorizat va fi prevazuta in actul constitutiv, iar posibilitatea Consiliului de Administratie sau a administratorului unic de a dispune de aceasta prerogativa va fi limitata in timp, la cinci ani. Prin autorizarea primita, Consiliul de Administratie va putea, de asemenea, sa decida asupra limitarii sau chiar ridicarii dreptului de preferinta al actionarilor existenti cu privire la subscrierea noilor actiuni.

Delegarea atributiilor executive

Consiliul de Administratie va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale, conform unui proiect de modificare a Legii socie-tatilor comerciale 31/1990 promovat de Ministerul Justitiei. Proiectul prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii comitetului de directie.
Astfel, Consiliul de Administratie (CA) al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia. In prezent, membrii comitetului de directie sunt alesi numai dintre membrii CA.
In cazul in care au fost alesi mai multi directori, acestia vor forma un comitet de directie, care ar urma sa fie insarcinat cu luarea tuturor masurilor aferente conducerii operative a societatii, mai prevede proiectul de modificare a legii.
Pe de alta parte, CA va fi insarcinat cu supravegherea activitatii directorilor, iar conducerea executiva a societatii va reveni directorilor sau comitetului de directie.
CA nu-i va putea delega comitetului de directie toate prerogativele sale. Printre competentele care vor ramane exclusiv in sarcina administratorilor se numara stabilirea principalelor directii de activitate si dezvoltare a societatii, pregatirea raportului anual, precum si organizarea adunarilor generale ale actionarilor si punerea in executare a deciziilor acestora.
Proiectul introduce obligatia administratorilor de a actiona "cu diligenta (ca un profesionist)” si de a manifesta "loialitate” fata de companie. In plus, proiectul introduce notiunea de "membru independent al Consiliului de Administratie”, care nu are sau nu a avut legaturi cu societatea si/sau actionarii ei, cu recomandarea ca astfel de persoane sa fie alese din randul administratorilor neexecutivi.

Cvorum in AGA

Conditia de cvorum la Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) ar putea fi indeplinita daca sunt prezenti actionarii detinand numai un sfert din drepturile de vot, potrivit unui proiect de modificare a Legii societatilor comerciale 31/1990, promovat de Ministerul Justitiei.
In acest moment, pentru indeplinirea conditiei de cvorum este necesara prezenta a jumatate din membrii cu drept de vot la adunarile ordinare si a trei sferturi din actionari la adunarile extraordinare, la prima convocare.
Conform proiectului de modificare a legii, deciziile AGA se vor lua cu majoritate simpla de voturi la prima convocare a AGA ordinara, iar la a doua convocare tot prin majoritate simpla de voturi, insa fara sa se tina cont de numarul celor prezenti la adunare (cvorum). In momentul de fata, deciziile AGA se iau cu majoritate absoluta a capitalului reprezentat in adunare la prima convocare, respectiv majoritate simpla la a doua convocare.
Pentru AGA extraordinara, proiectul prevede obtinerea majoritatii a doua treimi din drepturile de vot prezente in adunare, atat in cazul primei convocari, cat si pentru a doua convocare. Conform legislatiei in vigoare, majoritatea la AGEA este de jumatate din actiunile cu drept de vot la prima convocare, respectiv o treime la a doua convocare.
Tot pentru AGA extraordinara, cvorumul ar urma sa fie realizat in prezenta a un sfert din numarul drepturilor de vot, la prima convocare, respectiv a unei cincimi la a doua convocare. In prezent, legislatia prevede realizarea cvorumului la AGEA in prezenta a trei sferturi din actiunile cu drept de vot la prima convocare, respectiv jumatate la a doua convocare. Cu toate acestea, proiectul mentioneaza faptul ca actul constitutiv al unei societati poate prevedea majoritati mai mari. O alta modificare inclusa in proiect este aceea de prelungire de la 15 la 30 de zile a termenului de convocare a Adunarilor Generale ale Actionarilor. De asemenea, este cuprinsa o propunere referitoare la renuntarea la reprezentarea, in AGA, a actionarilor numai prin alti actionari, astfel incat sa fie permisa reprezentarea prin orice alta persoana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă