6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicatele si patronatele cer taxe reduse si pentru angajati

Sindicatele si patronatele cer taxe reduse si pentru angajati

Reunite ieri in premiera intr-o conferinta de presa comuna, Confederatia Sindicala Nationala “Cartel Alfa” si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 au cerut la unison ca de planificata diminuare a cotei de CAS cu 2% sa beneficieze si angajatii.

“Reducerea de 2% e mult prea mica si vom cere o diminuare mai importanta. Pe de alta parte constructia taxelor sociale trebuie sa respecte principiul european, potrivit caruia doua treimi revin angajatorului si o treime angajatului. Ca urmare, cerem ca si diminuarea sa se faca dupa aceeasi schema, pentru a beneficia si angajatul”, a explicat presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci. Acesta si-a exprimat convingerea ca partea pierduta de angajatori prin renuntarea la o treime din reducerea contributiei va fi oricum castigata prin calitatea mai buna a fortei de munca.

Intarzierea proiectului de buget, sanctionata

Sindicatele si patronatele reunite ieri au mai cerut ca Guvernul sa faca publica urgent strategia fiscala pentru urmatorii trei ani. “Ne exprimam ingrijorarea fata de modul in care Guvernul intelege sa realizeze reforma fiscala trecand peste actorii sociali direct implicati pe piata economica si sociala. Partenerii sociali, reprezentanti ai contribuabilor directi la sistemul asigurarilor de sanatate, sunt ignorati de la deciziile majore de politica fiscala, desi tocmai ei sunt aceia care trebuie sa le aplice”, au explicat cele doua parti. Acestea si-au exprimat dezamagirea ca desi Guvernul pretinde ca a elaborat o strategie fiscala pentru urmatorii trei ani, aceasta nu a fost facuta publica. “Strategia pentru urmatorii trei ani ne este necesara pentru a putea face o oarecare predictibilitate a mediului economic. Trebuie sa stim principiile strategiei. Asa ne vom da seama, de exemplu daca Guvernul vrea sa elimine munca la negru. Daca s-a propus eliminarea muncii la negru, bugetul va fi construit pe 6 milioane de angajati si nu pe 5,1 milioane ca pana acum”, a mai spus presedintele Coraci. Atat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cat si Ioan Cezar Coraci au cerut prezentarea urgenta a proiectului de buget pe 2006. “Acesta trebuie depus la Parlament pana pe 10 octombrie, iar pana atunci ar trebui vazut de comisiile de dialog social. Pana acum nu am vazut nici un proiect de buget”, a afirmat Bogdan Hossu. Patronii au afirmat ca necombaterea cu suficiente rezultate a evaziunii fiscale este o forma de discriminare pozitiva pentru firmele care nu-si platesc taxele. “A existat acea replica stupida a premierului ca va creste taxele pentru cei care le platesc daca volumul evaziunii nu se va reduce”, a mai spus Ioan Cezar Coraci.

BNR, chemata sa practice o politica favorabila Romaniei

Sindicalistii si patronii au cerut comisiilor parlamentare sa exercite un control mai ferm asupra Bancii Nationale. “BNR trebuie sa practice o politica in favoarea Romaniei si nu in a altor interese. Nu vrem sa-l lasam pe guvernatorul BNR sa se ascunda in spatele comisiilor parlamentare. Nu este posibil ca bugetul pe 2005 sa fie facut pe un curs mediu al euro de 42.500 lei, iar noi sa inregistram in realitate o medie de 36.000 lei”, a aratat presedintele UGIR-1903.
Implicarea Guvernului in negocierea salariului minim pe economie a fost considerata ca inoportuna de ambele parti. “Negocierea salariului minim este o chestiune care trebuie desfasurata intre patronate si sindicate. Este treaba statului cum va plati salariul minim pentru bugetari”, a spus presedintele Coraci. Ambele parti au evitat sa avanseze o cifra pentru propunerea de salariu minim pe 2006. “Este greu de spus o valoare, avand in vedere ca economia romaneasca este un conglomerat eterogen. Avem ramuri, cum este petrochimia, care pot suporta un nivel mult mai ridicat al salariului minim. Alte ramuri, cum ar fi industria usoara, trec prin puternice dificultati conjucturale, iar o crestere substantiala a salariului minim ar impinge sute de fabrici in faliment”, a mai spus presedintele UGIR-1903.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă