11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicatele: Masurile cerute de FMI, insuportabile pentru populatia saracita

Sindicatele: Masurile cerute de FMI, insuportabile pentru populatia saracita

Masurile convenite cu FMI pentru reducerea deficitului bugetar sunt dur criticate de liderii sindicali, care avertizeaza ca aceste solutii – vizand salariile, tarifele si politica de personal – vor fi foarte greu de acceptat de o populatie care supravietuieste din “salarii romanesti”.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant

Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), spera ca cele 2.500 de posturi ce vor fi blocate in invatamant sa nu vizeze cadrele didactice, pentru ca altfel normele didactice vor fi imposibil de asigurat conform legii. Potrivit lui Cornea, aceste posturi ar putea proveni mai degraba din invatamantul superior ori din institutii aflate in subordinea Ministerului Educatiei (case ale corpului didactic, inspectorate scolare). “In fata fiecarei clase trebuie sa se afle un profesor. Acest lucru nu se va intampla daca este vizat invatamantul preuniversitar”, a declarat Cornea, subliniind ca orice noua restrictie asupra personalului din invatamantul preuniversitar pune in pericol calitatea actului educational. Pe de alta parte, el a aratat ca angajatii din invatamant – ca, de altfel, o foarte mare parte a populatiei – vor suporta cu greu o noua majorare de tarifelor la utilitati. “Este indecent ca, la gradul de saracie al populatiei, sa pui noi tarife europene, cat timp salariile sunt romanesti”, a mai spus el.

Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici “Sed Lex”

La randul sau, Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici “Sed Lex”, crede ca Guvernul greseste cat timp nu mai face angajari in sistem. “Avem o subevaluare a functiei publice in Romania, mai ales in sistemul de pensii si in introducerea disciplinei in munca si a disciplinei financiare, unde avem insuficient personal. In domeniul fiscal, deficitul de personal atrage in mod cert si o nerealizare a bugetului”, spune acesta. Marica a declarat ca Executivul ar trebui sa protejeze mai mult functionarii publici (mai ales pe cei din sistemul de control), sa nu-i mai “ameninte” cu disponibilizari si sa le acorde salarii mai mari, avand in vedere ca personalul este subdimensionat. Aceasta categorie de personal numara 92.4621 de persoane cu statutul de functionar (fata de un necesar de 105.000) si in jur de 34.000 de angajati contractuali, spune Marica.

Federatia “Univers”

Adolf Muresan, presedintele Federatiei Univers, considera, la randul sau, ca “decizia premierului Tariceanu in raport cu ce semneaza cu FMI este corecta, angajamentul este incorect pentru ca noi traim in Europa, dar cu preturile din Romania. Vina este a noastra, ca nu negociem cu ei in realitatea romaneasca, noi vrem in UE, dar, daca aliniem preturile, atunci trebuie sa aliniem si salariile”. Potrivit lui Muresan, “este aberant sa pui in balanta nivelul salariilor din Romania cu pretentia FMI de aliniere la standardele UE, atat timp cat abonatii casnici consuma si platesc energia termica si gazele”.

Cartel Alfa

Sindicalistii de la CNS Cartel Alfa se opun majorarii TVA la 22% si au cerut presedintelui si premierului ca aceasta decizie sa fie discutata cu partenerii sociali, avand in vedere efectele ei asupra tarifelor la utilitati si, implicit, asupra preturilor la produsele de larg consum. Consiliul General al confederatiei a adresat o scrisoare deschisa catre Administratia Prezidentiala, Guvern si Parlament prin care a cerut reluarea dialogului pentru a se putea gasi cele mai bune solutii pentru cetateni.
Cresterea TVA inseamna, in opinia sindicalistilor, un nou val de scumpiri, suportat in mare masura de salariatii cu venituri foarte mici, care reprezinta de fapt marea masa a populatiei. Liderii sindicali au afirmat ca justificarea ministrului Finantelor, conform careia cresterea TVA este impusa de cresterea consumului, nu reprezinta decat “o tendinta de manipulare a cetatenilor, crescand discrepanta dintre privilegiati si cetatenii de rand”.
“Ideea necesitatii unor sacrificii continue din partea cetatenilor – invocata des in ultima vreme, atat de reprezentantii Guvernului, cat si de presedinte – si culpabilizarea cetatenilor atunci cand acestia se revolta pentru saracia in care traiesc reprezinta un santaj murdar. Genul acesta de atitudine a fost intotdeauna apanajul dictaturilor. Se incearca astfel a se arunca in carca cetateanului de rand dorinta de imbogatire imediata a unor privilegiati, privilegiati ca urmare a coruptiei generalizate din tara”, se arata in scrisoarea deschisa.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă