8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile prefera actiunile cotate

SIF-urile prefera actiunile cotate

» Nivelul activelor nete de la sfarsitul lunii august a depasit 3,5 miliarde euro, cu 53,2% mai mare decat la finele anului 2006.

» Pe ansamblul SIF, peste 99% din nivelul investitiilor financiare pe termen scurt le reprezentau actiunile cotate.

» Plasamentele in titluri de stat si in certificate de depozit sunt la nivel zero, iar in obligatiuni municipale si corporatiste, nesemnificative.

La sfarsitul lunii august, nivelul cumulat al activelor nete al SIF-urilor a ajuns la peste 11,48 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu 48,3% fata de finele anului 2006. Exprimat in moneda euro, nivelul activelor nete de la sfarsitul lunii august a depasit 3,5 miliarde euro, cu 53,2% mai mare decat la finele anului trecut.

SIF Banat-Crisana, in top
Urmarind evolutia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem constata ca in luna raportata cea mai mare crestere de activ net nu a mai fost inregistrata la SIF Muntenia, asa cum s-a intamplat in ultimele doua luni. De data aceasta, cea mai mare crestere a inregistrat-o SIF Banat-Crisana, cu 6,4%, urmata de SIF Oltenia, cu 5,29%, si SIF Transilvania, cu 5,24%. Analizand insa evolutia activelor nete de la inceputul anului, constatam ca pe primul loc ramane SIF Muntenia, cu 74,9%, urmat de SIF Transilvania, cu 65,9%.
Privind evolutia din luna august a valorii unitare a activelor nete, se observa ca aceasta este asemanatoare ca procente si ierarhie cu cea a activelor nete, exceptie facand SIF Transilvania, care, ca urmare a alocarii actiunilor gratuite de acum cateva luni, mai are destul de mult de recuperat (17,03%) pana cand va ajunge la nivelul din decembrie 2006.

Investitii financiare pe termen scurt
In ceea ce priveste structura activelor, investitiile financiare pe termen scurt au cunoscut o crestere pe ansamblul SIF cu 6,2% in luna raportata, modificandu-si ponderea in total active de la 77,9% la sfarsitul lunii iulie la 79,2% la finele lunii august. Aceasta crestere se datoreaza in special aprecierii cu 6,24% a portofoliului actiunilor cotate (78,8% din activul total), urmata insa de o depreciere a portofoliului actiunilor necotate din categoria investitiilor pe termen scurt cu 3,6% (0,15% din activul total), precum si a investitiilor in titluri OPCVM/AOPC din aceeasi categorie, cu 3,2%.
Pe langa acestea, influenta cresterilor inregistrate de portofoliile de obligatiuni municipale cu 0,15% si a celor corporatiste cu 4,06% este aproape nesemnificativa pe ansamblul investitiilor pe termen scurt. De remarcat este si faptul ca pe ansamblul SIF la finele lunii august, peste 99% din nivelul investitiilor financiare pe termen scurt le reprezentau actiunile cotate, iar daca ne referim la total active, ponderea actiunilor cotate in acestea era la sfarsitul lunii raportate de 78,8%.

Plasamente in titluri de stat, zero
Investitiile SIF in industria OPCVM/AOPC au inregistrat pe ansamblu o usoara depreciere cu 0,9% fata de luna anterioara, insa tot pe ansamblul SIF, ponderea in activele nete se mentine in limitele inregistrate la inceputul anului, adica in jurul a 0,2%. Din totalul de 24,63 milioane investitii in titluri OPCVM/AOPC, SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare detinere, cu peste 14,1 milioane lei, ceea ce  reprezinta circa 0,6% (cu 0,1% mai putin ca in luna iulie) din total activ, urmata de SIF Moldova, cu 0,3% din total activ, SIF Oltenia, cu expunere de 0,2% din total activ pe titluri OPCVM/ AOPC, si SIF Banat-Crisana, cu 0,04% din total activ.
Plasamentele in titluri de stat si in certificate de depozit se mentin in continuare la nivel zero. In ceea ce priveste volumul plasamentelor in depozite bancare, acesta era la finele lunii raportate de 406,5 milioane lei,  cu aproape 10% mai putin decat in luna anterioara.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă