Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SIF-urile impun tendintele pe bursa

Vedete incontestabile ale pietei de capital, cu ponderi semnificative atat in numarul de tranzactii, cat mai ales in valoarea totala de tranzactionare, societatile de investitii financiare (SIF) au forta necesara de a da semnale si de a impune ...

Share

Dana Dobre 0 comentarii

29.04.2006 - 00:00
Vedete incontestabile ale pietei de capital, cu ponderi semnificative atat in numarul de tranzactii, cat mai ales in valoarea totala de tranzactionare, societatile de investitii financiare (SIF) au forta necesara de a da semnale si de a impune tendinte in piata bursiera.
In primul trimestru, indicele care monitorizeaza evolutia preturilor din piata SIF Ð BET-FI a inregistrat o scadere de peste 3% fata de finalul anului 2005, in conditiile in care ceilalti doi indici, BET si BET-C, au crescut cu aproape 14%. "In 2005, indicii bursieri nu au evoluat in acelasi ritm. Astfel, BET-FI i-a devansat categoric pe ceilalti doi indici, iar pe de alta parte scaderile de pret ale actiunilor SIF au fost de mica amploare, cu exceptia SIF4 Muntenia, al carei curs a scazut cu peste 12%. Prin urmare, evolutia din primele trei luni ale acestui an poate fi intrepretata ca o corectie necesara, in vederea unei stabilizari la noi praguri de suport", se arata intr-o analiza realizata de Prime Transaction.
Societatile de investitii financiare sunt mai mult sau mai putin active pe piata de capital, insa, in afara de asta, toate au participatii importante la companii de talie mare listate si au forta de a vinde sau a cumpara pachete mari de actiuni. SIF3 Transilvania nu a avut prezenta semnificativa in piata. Brokerii nu au observat nici o iesire de amploare din portofoliul SIF3, cu toate ca pe parcursul primului trimestru au existat cateva miscari. Insa, la capitolul achizitii, SIF3 sta ceva mai bine. Societatea a cumparat actiuni la Banca Transilvania, la Argus Constanta si la Comcereal Constanta. Cea mai putin activa societate de investitii financiare pe piata bursiera a fost insa SIF4, in portofoliul careia actiunile nelistate, chiar fara titlurile BCR, detin o pondere totala destul de mare. SIF5 a avut cea mai dinamica prezenta in piata. Printre cele mai importante achizitii ale SIF5 se numara pachete de actiuni la Argus Constanta, Biofarm Bucuresti si Rompetrol Rafinare Constanta. "La patru din cele cinci SIF, se poate observa un interes concertat pentru producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta. De asemenea, SIF au inceput sa intre pe Rompetrol Rafinare, iar viitoarele portofolii ale SIF vor confirma sau nu daca avem de-a face cu intentii mai serioase pentru acest emitent", se arata in analiza Prime Transaction.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...