8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF Transilvania, in corzi

SIF Transilvania, in corzi

» Tribunalul Brasov a admis, ieri, cererea companiei Cocor Bucuresti privind anularea hotararii de majorare a capitalului social al SIF Transilvania.
» Societatea financiara a declarat recurs impotriva acestei sentinte, pe care o considera nelegala, si a cerut suspendarea actiunilor de la tranzactionare.

Tribunalul Brasov a admis  cererea companiei Cocor Bucuresti privind anularea hotararii de majorare a capitalului social al SIF Transilvania, si a suspendat executarea deciziei pana la solutionarea definitiva a cererii. SIF Transilvania a declarat recurs impotriva acestei sentinte, pe care o considera nelegala, si a cerut suspendarea actiunilor de la tranzactionare, pentru a proteja investitorii – au declarat reprezentantii societatii.
Bursa de Valori Bucuresti a suspendat dupa ora 10 tranzactiile cu titlurile SIF Transilvania, actiunile societatii fiind, la momentul suspendarii, in crestere cu 1,11%, pe un rulaj redus, de circa 226.000 lei.
Tribunalul Brasov a dispus, miercuri, amanarea solutionarii cererii companiei Cocor Bucuresti privind anularea rezultatelor financiare aferente anului trecut ale SIF Transilvania, pentru jumatatea lunii septembrie. Firma Cocor a solicitat, pe 22 iunie, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa anuleze decizia prin care institutia a aprobat majorarea de capital la SIF Transilvania, decisa de AGA in luna aprilie. CNVM a aprobat, la 18 mai, modificarile actului constitutiv al SIF Transilvania ca urmare a majorarii capitalului social si prospectul simplificat de emisiune, dupa ce societatea de investitii a solicitat avizul institutiei.
AGA SIF Transilvania a adoptat, la 27 aprilie, o hotarare privind dublarea capitalului social, la 109,2 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006 si anilor precedenti.
Cocor Bucuresti a solicitat, la 24 mai, Tribunalului Brasov sa anuleze hotararea AGA, sustinand ca operatiunea trebuia sa aiba loc prin oferta publica de actiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM. De asemenea, Cocor sustine ca la AGA au participat actionari reprezentand doar 35,06% din capitalul social, iar potrivit statutului societatii, pentru validitatea AGA este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin trei sferturi din capital. In plus, hotararile pot fi adoptate de actionarii care detin cel putin jumatate din actiuni. Un alt argument al firmei Cocor este faptul ca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a aprobat majorarea capitalului social prin utilizarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006, insa Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) nu se intrunise inca pentru a discuta in legatura cu modalitatea de repartizare a profitului aferent anului trecut. Compania sustine ca AGEA a fost convocata pe 27 aprilie la ora 10.00, iar AGOA – in aceeasi zi, la ora 13.00.
CNVM intentioneaza sa blocheze saptamana viitoare actiunile SIF Transilvania care fac obiectul litigiului – a declarat, pentru The Money Channel, comisarul Bogdan Chetreanu. Acesta a precizat ca masura este obisnuita in astfel de cazuri, iar CNVM incearca in acest fel sa-i protejeze pe investitori pana la solutionarea acestui proces. Potrivit lui Chetreanu, Comisia Valorilor Mobiliare nu a eliberat deocamdata certificatul de inscriere a valorilor mobiliare.
In primele trei luni, SIF Transilvania a fost cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri, cu un castig de 33,3 milioane de lei, de circa 200 de ori peste rezultatul din primul trimestru din 2006. Activele nete ale SIF Transilvania se ridicau la 1,89 miliarde de lei la 31 martie.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă