19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSectorul petrolier acapareaza interesul investitorilor

Sectorul petrolier acapareaza interesul investitorilor

La bursa sibiana a derivatelor, prima saptamana de tranzactionare din aprilie s-a finalizat prin perfectarea a circa 65.000 de contracte futures si options, semnele indicand pastrarea caracteristicilor de pana acum ale spectaculozitatii si eficientei pietei la termen. Tot in saptamana 3-7 aprilie, s-a inregistrat o tendinta continua de crestere a numarului de pozitii deschise, ajuns acum la 80.538.
Din perspectiva preturilor, au atras atentia in mod special corectiile destul de puternice suferite de DESNP (contracte futures cu actiuni Petrom), directie apreciata de speculatorii pe pozitii short care au putut marca, de-a lungul celor cinci sesiuni de tranzactionare, randamente consistente. In acelasi timp o caracteristica importanta a acestui interval este atractia pe care contractele DETLV (Banca Transilvania) cu scadenta septembrie o exercita asupra participantilor in piata futures.
In prima zi a saptamanii, pe fondul cresterilor majoritatii cotatiilor a fost atinsa o cota de lichiditate buna, fiind transferat echivalentul a peste 8,5 milioane de actiuni (un contract = 1.000 actiuni). Ca lider s-a detasat DESIF3 (SIF Transilvania).
Sedinta de marti a readus “pofta” de investitii in randul participantilor la piata derivatelor, volumul contractual revenind peste pragul de 20.000 de perfectari. Derivatele DESNP au fost, in urma deprecierilor apreciabile, de 5,94 si 5,82 la suta pentru iunie, respectiv septembrie, deosebit de cautate, volumul atins depasind 10.000 de contracte.
Miercuri DESNP si DETLV s-au impus, remarcandu-se nivelul lor de lichiditate situat in ambele cazuri peste cel de pe piata spot. Tot in cea de-a treia zi a saptamanii a fost bifata o medie de 15 contracte pe tranzactie. In a patra sedinta a intervalul 3-7 aprilie, DESNP au fost din nou cele mai “ravnite” contracte, ele insumand la finalul zilei peste 9.300 de perfectari, majoritatea pentru scadenta curenta. De asemenea a fost continuata tendinta depreciativa atat pentru iunie, cat si pentru septembrie, de aceasta data pierderile ridicandu-se la 4,15 si 5,64 la suta.
Si ultima zi a saptamanii a scos la rampa tot derivatele sectorului petrolier, care au detinut peste 58 la suta din volumul de tranzactionare.
Pe intreaga perioada, lidere ca lichiditate au fost DESNP cu 31.874 de contracte. Ele au inchis la 0,5150 si la 0,5350 lei/actiune. Locul doi a revenit DETLV cu 11.898 de contracte. Cotatiile finale de 0,8798 si de 1,4290 lei pentru scadentele iunie, respectiv septembrie, pozitia a treia a fost revendicata de contractele DESIF5 (SIF Oltenia), cu 7.125 de perfectari. Derivatele in discutie au inchis la 2,6230 lei pe actiune pentru iunie si 2,6803 lei pe actiune pentru septembrie.
Pentru iunie euro a inchis la 3,5135 lei, valoare mai mare cu 38 de unitati fata de 31 martie 2006.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă