11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe reiau disputele referitoare la subordonarea Registrului Comertului

Se reiau disputele referitoare la subordonarea Registrului Comertului

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, apreciaza ca nu este o masura potrivita trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) din nou in subordinea Camerei de Comert, mai ales ca Romania trebuie sa se alinieze unei directive europene.
“In acest moment nu cred ca este o masura potrivita. Avem si capitolul 5 de negociere si experienta anterioara ne-a aratat ca a fost foarte greu de lucrat in conditiile in care Registrul Comertului era impartit la Camerele de Comert. In acest moment – in pricipal motivat de necesitatile de integrare europeana pe Capitolul 5 – este bine sa ramana Registrul, organizat unic, ca structura la Ministerul Justitiei”, a declarat presei joi Monica Macovei, dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene.
Potrivit unei decizii a Senatului privind proiectul de lege al Camerelor de Comert si Industrie din Romania, Camerele de Comert si Industrie (CCI) vor asigura organizarea si functionarea Oficiului Registrului Comertului si evidenta permanenta a situatiei firmelor co-merciale.
Ministrul Justitiei a spus ca va prezenta un document cu argumentele pentru care Registrul Comertului sa ramana in subordinea ministerului si sa nu fie preluat de CCI.
Intrebat daca banii constituie disputa de preluare a Registrului Comertului, ministrul Macovei a aratat ca “banii nu vin la Ministerul Justitiei, nici la Camera de Comert”. “Trebuie sa schimbam legea pentru ca trebuie sa ne aliniem unei directive europene care cere ca Registrul Comertului, care inregistreaza societatile, sa nu ia nici un ban in plus fata de cat costa inregistrarea firmei”, a afirmat Macovei.
Potrivit unui amendament adoptat de senatori, Camera de Comert a Romaniei si Camerele Teritoriale vor prelua, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, de la Ministerul Justitiei si de la tribunale bazele de date, aplicatiile de intretinere si utilizare a acestora, necesare pentru tinerea si administrarea registrelor comertului.
In 2002, cand Oficiul Registrului Comertului (ORC) a trecut in subordinea Ministerul Justitiei (MJ), a provocat dispute in randul politicienilor. Pe de alta parte, transferarea activitatii Registrului de la o institutie la alta a generat mutari de sedii si a creat un blocaj al activitatii.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă