6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScaderea dobanzii nu va afecta cursul leului

Scaderea dobanzii nu va afecta cursul leului

» BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%.

» Analistii considera ca masura era anticipata de piata.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, luni, sa reduca dobanda de politica monetara, de la 7,25% la 7%, si a mentinut cotele rezervelor minime obligatorii, subliniind necesitatea prudentei in fata politicii fiscale prociclice si a deficitului extern in urcare. "Desi procesul de dezinflatie a continuat, riscurile legate de majorarea salariilor, de atitudinea prociclica a politicii fiscale si de o accentuare a dezechilibrului extern reclama pastrarea unei atitudini prudente a autoritatii monetare", se arata intr-un comunicat al BNR.
Banca centrala va exercita prin intermediul operatiunilor de piata un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare si mentine nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se spune in comunicat.
Analiza evolutiilor recente ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie, o relativa temperare a ritmului de crestere economica, dar si adancirea deficitului de cont curent in contextul persistentei unei dinamici inalte a absorbtiei interne. "Dinamica salariilor s-a mentinut la un nivel inalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piata fortei de munca. In plan monetar, se remarca o incetinire marginala a ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in conditiile unei temperari a dinamicii imprumuturilor in moneda nationala si ale intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta", se mentioneaza in comunicat.
Analistii considera ca reducerea dobanzii de referinta de catre BNR nu va avea efecte semnificative asupra cursului leului, in special pentru ca au existat anticipatii privind o asemenea miscare, o eventuala stopare a aprecierii leului putand fi determinata de interventia in piata a bancii centrale. "Ma asteptam la o asemenea masura, la fel ca multa lume. Cel mai probabil era sa scada dobanda cu 0,25 puncte procentuale, dar nu m-ar fi mirat nici 0,5 puncte. Decizia a fost determinata de performanta buna privind inflatia si de presiunile puternice generate de aprecierea nesustenabila a monedei nationale, care la un moment dat s-ar putea intoarce si reflecta in inflatie", a declarat Ionut Dumitru, analist pe probleme de macroeconomie la Raiffeisen Bank. Acesta nu anticipeaza efecte sesizabile pentru ca masura era asteptata in piata, iar eventualele repercusiuni au fost deja incorporate. "Poate vom vedea o usoara depreciere a leului, cu 0,01-0,02 lei. Cursul s-ar putea duce maxim in 3,2 lei, insa deprecierea va fi de scurta durata", a spus Dumitru. Potrivit Florian Libocor, analist financiar al BRD-Groupe Société Générale, decizia BNR nu va contribui la stoparea aprecierii monedei nationale. "Impactul asupra cursului de schimb va fi acelasi ca in cazul celorlalte reduceri ale dobanzii – a se vedea evolutia cursului de schimb in ultimele trei-patru luni. Probabil ca un impact imediat si puternic asupra cursului ar putea fi strict legat de comportamentul BNR in piata", a spus Libocor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă