Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Saraci si neinformati, batranii nu vor sa renunte la singura lor avere: PAmAntul

Pentru a stimula concentrarea terenului agricol, Ministerul Agriculturii a decis sa introduca in pachetul legislativ privind proprietatea, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea astazi in fata Parlamentului, si legea rentei viagere. Dupa ...

Share

Rl online 0 comentarii

14.06.2005 - 00:00
Pentru a stimula concentrarea terenului agricol, Ministerul Agriculturii a decis sa introduca in pachetul legislativ privind proprietatea, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea astazi in fata Parlamentului, si legea rentei viagere. Dupa cum declara in urma cu aproape o luna ministrul Gheorghe Flutur, actul normativ se va adresa agricultorilor care au implinit varsta de 62 de ani si detin in proprietate intre 0,5 si 10 hectare de teren in extravilan. Astfel, cei care isi vor inchiria sau arenda terenurile vor primi din partea statului echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar, iar cei care il vand vor primi 100 de euro/an pentru fiecare hectar pana la sfarsitul vietii. Plata se va face o data sau de doua ori pe an, prin intermediul unei institutii noi, care se va numi Agentia de Plati a Rentei Viagere. Cei care vor arenda sau cumpara respectivele terenuri vor avea obligatia de a infiinta ferme agricole, iar sarcina de a verifica respectarea prevederilor legii in teren va reveni Agentiei Domeniilor Statului. Pe langa terenurile cu destinatie agricola, in lege vor fi incluse si terenurile degradate care vor fi preluate pentru a fi impadurite. Initiatorul estimeaza ca noua lege se va adresa unui numar de circa 1,3 milioane agricultori care au in posesie o suprafata totala de 2,3 milioane hectare, iar efortul bugetului de stat se va ridica la 9.000 miliarde de lei. Deocamdata in lumea satelor nu se stiu foarte multe despre aceasta noua lege care, spera guvernul, va schimba in bine viata batranilor de la sate. Lipsa informatiilor ii face pe cei mai multi dintre tarani sa fie speriati, unii chiar tematori de oferta facuta de stat dupa experienta traita in tinerete, cand regimul comunist i-a deposedat abuziv de terenuri. Altii sunt nemultumiti ca sumele oferite de stat sunt prea mici fata de nevoile lor. Sigur, acest lucru se poate discuta, dar nu imputa actualului guvern care, spre deosebire de multe alte guverne postdecembriste, pentru care batranii din lumea satelor aproape ca nici nu existau, face, prin acceasta initiativa legislativa, un pas inainte.

Citește totul despre:

Comentarii