5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSaniute de lemn de 6 euro si bolizi pe senile de peste...

Saniute de lemn de 6 euro si bolizi pe senile de peste 10.000 de euro

Comerciantii de articole sportive si-au pregatit pentru aceasta iarna o bogata colectie de sanii, pentru toate gusturile si buzunarele, numai bune pentru o distractie pe cinste pe partiile de la munte. Pretul lor variaza intre 6 euro, obisnuita saniuta din lemn, si 8.000 de euro, bolidul cu senile care poate da pe spate o partie intreaga.
In magazinele si hipermarket-urile bucurestene, oferta de sanii este bogata. Se gasesc atat sanii foarte ieftine, de 20-39,99 lei noi, cat si sanii cu preturi medii, cuprinse intre 100 si 200 de lei. Cele mai scumpe saniute au mai multe locuri si pot transporta doi-trei copii sau adulti.
Vanzatorii din magazinele specializate sustin ca saniile au inceput sa se vanda bine cam de vreo doi ani de zile, ca urmare a interzicerii folosirii pe partii a foliilor de plastic, a capacelor de WC si a altor obiecte care puteau pune in pericol integritatea fizica a turistilor. “Daca in 2002 nu vindeam decat cateva zeci de saniute pe an, acum vindem cateva sute”, ne-a declarat Bogdan Manescu, responsabilul de raion al unui magazin cu produse pentru sportivi.
Micii meseriasi care detin ateliere de mobila sau cei care se ocupa de prelucrarea fierului forjat pot fabrica si ei sanii, dupa planul clientului, cu preturi cuprinse intre cateva zeci de lei noi si 200-300 lei noi, dimensionate astfel incat sa fie transportate cu automobilul (fie in portbagaj, fie pe barele-acoperis de pe capota). “Pretul unei sanii depinde de cat material imi intra la fabricarea ei si de cat de finisata o vrea clientul. Intr-o zi-doua sania poate fi gata”, ne-a spus Antonia Iordache, patroana unui mic magazin de mobila la comanda.

Snowmobile noi si second-hand

Pe piata romaneasca au inceput sa se vanda bine saniile motorizate de fabricatie autohtona, cu o greutate de pana la 100 de kilograme si cu preturi cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro, dar si snowmobilele importate, al caror pret poate ajunge si la 10.000 de euro.
Singurul impediment in calea vanzarilor acestor vehicule de sezon este transportul lor, destul de dificil, pana la munte. Din acest motiv, sunt infloritoare si afacerile care au ca obiect inchirierea unor astfel de sanii motorizate.
Snowmobilele noi si second-hand se vand prin dealeri autorizati ale caror date de contact pot fi gasite pe forumurile specializate de pe Internet, dar si prin magazinele unor producatori auto renumiti. “Snowmobilele sunt de diferite capacitati si dimensiuni. Pretul celor noi variaza in functie de marca producatorului, capacitate si performante. Exista snowmobile si la 2.000 de euro, dar si la 10.000 de euro; majoritatea se situeaza insa in palierul 4.000-6.000 de euro. Pretul celor second-hand depinde si el de marca, de uzura si de design. Snowmobilele pot avea culori variate, dar cele mai multe sunt pe negru, gri, galben, albastru sau verde”, ne spune Claudiu Andreescu, vanzator de motociclete si snowmobile.

Un vehicul utilitar

Ultima moda pe piata vehiculelor pentru iarna sunt ATV-urile (vehicule motorizate, pe patru roti), care pot fi dotate cu senile de zapada. Specialistii sustin ca astfel de senile nu reduc performantele ATV-ului, producand numai o scadere minora de viteza. Preturile acestor vehicule imbunatatite le depasesc cu putin pe cele ale snowmobilelor, dar avantajul este ca ATV-urile pot fi folosite si in alte sezoane. Acestea sunt considerate mai mult vehicule utilitare decat de agrement.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă