19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariile au crescut, dar n-au tinut pasul cu inflatia

Salariile au crescut, dar n-au tinut pasul cu inflatia

Circa 93% din intreprinderile mici si mijlocii au crescut salariile anul trecut, insa majorarile s-au plasat in majoritate (77,28%) sub rata inflatiei, de 11%.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a prezentat recent rezultatele unui sondaj realizat pe 1.399 de firme din intreaga economie si din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a aratat ca salariile oficiale n-au tinut pasul cu inflatia si pentru ca firmele sunt decapitalizate. In acelasi timp, a admis Nicolescu, este posibil ca aceste salarii oficiale sa nu reflecte toate veniturile angajatilor, deoarece multi dintre patroni ascund venituri din cauza “celei mai inalte rate de impozitare a fortei de munca din Europa”.
Cresteri de salarii mai mari decat rata inflatiei au fost doar in 22,72% din IMM-uri, dar au existat si firme care au operat reduceri de salarii (1,67%). “Se poate concluziona ca, in ansamblu, salarizarea in IMM-uri inregistreaza o evolutie pozitiva, dar cu o insuficienta crestere oficiala a veniturilor”, au aratat oficialii CNIPMMR.

4,37 persoane nou angajate pe intreprindere

Anul trecut, IMM-urile investigate au angajat cate 4,37 persoane pe firma. Cele mai multe dintre intreprinderi au angajat mai putin de cinci persoane (73,4%). Alte 14,62% din IMM-uri au incadrat intre sase si zece persoane, 6,6% au angajat 11-20 de persoane si numai 5,38% au angajat mai mult de 20 de persoane.

34% din patroni, nepreocupati de pregatirea angajatilor

Potrivit sondajului CNIPMMR, peste 65% din IMM-urile chestionate au derulat activitati de training cu salariatii, dar 34% din patroni nu au dedicat nici macar o zi dintr-un an trainingului.
“Este un lucru foarte grav, cu consecinte negative asupra productivitatii. Se impune motivarea economica a firmelor sa cheltuiasca pentru training folosind diverse cai, cum ar fi deducerea acestor cheltuieli din profitul care serveste ca baza de impozitare. Exista tari precum Spania unde se dau deduceri de 5%”, a aratat Nicolescu.
Din intreprinderile preocupate de pregatirea salariatilor, 43% au alocat trainingului 1-5 zile pe an, iar 22,83% peste 6 zile pe an.
In ceea ce priveste utilizarea serviciilor de consultanta de catre IMM-uri, situatia se prezinta mult mai prost decat aceea a pregatirii personalului. Astfel, in 2004 doar 18,84% din IMM-uri au apelat la consultanti externi.
“Este un procent deosebit de redus, daca avem in vedere faptul ca desfasurarea unor activitati performante este conditionata, de regula, de consultanta antreprenoriala, in special in domeniile financiar, managerial, juridic, marketing, tehnic, resurse umane si informatic. Fara astfel de servicii, firma functioneaza in mod empiric”, au conchis specialistii CNIPMMR.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă