15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomTelecom ar putea atinge o capitalizare bursiera de peste trei miliarde de...

RomTelecom ar putea atinge o capitalizare bursiera de peste trei miliarde de euro

Apropiata listare a operatorului de telefonie RomTelecom la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa straina prezinta o importanta deosebita in primul rand in contextul apropiatelor listari ale companiilor din portofoliul viitorului Fond Proprietatea. Acest lucru ar constitui un prim reper in realizarea unei evaluari a portofoliului fondului amintit, insa, mai mult decat atat, in cazul realizarii cu succes a dublei listari, va constitui un prim reper extern pentru companiile listate pe piata de capital romaneasca.
In acest moment, statul mai detine un numar de 14.646.181 de actiuni, reprezentand 45,99% din capitalul social. Avand in vedere probabilitatea ca un procent de 20% din actiunile RomTelecom sa intre in portofoliul Fondului Proprietatea, in baza Legii 10/2001, ar rezulta ca restul de 25,99% din actiunile detinute in prezent de stat sa faca obiectul ofertei publice duale preconizate (la BVB si la o bursa straina). “In acest caz este interesant de stiut cum va fi impartit acest procent intre Bursa de Valori Bucuresti si cea de-a doua piata bursiera ce va fi aleasa in cele din urma, caci cele 8.276.892 de actiuni (reprezentand cele 25,99%) nu sunt suficiente pentru a asigura o lichiditate de piata care sa confere actiunii atractivitate pentru investitori pe ambele piete. Si aceasta, fara a mai lua in considerare faptul ca prin HG 267/2000 se prevede ca un procent de maximum 5% din actiuni ar trebui sa intre in proprietatea salariatilor, ceea ce fara doar si poate ar diminua si mai mult procentul de actiuni disponibile pentru listare”, spune Laurentiu Rosoiu, analist financiar in cadrul Societatii de Investitii Active International.

Varianta posibila

O posibila varianta pentru depasirea acestor eventuale probleme si crearea unei lichiditati acceptabile, cel putin pentru una din piete (si avem in vedere aici piata BVB), ar putea fi ca Fondul Proprietatea, dupa ce va primi in portofoliu cele 20% despre care se vorbeste in prezent, sa faca la randul sau o oferta publica secundara de vanzare. Acest lucru ar fi in cele din urma un castig chiar pentru fondul amintit, deoarece o actiune listata, cu cat este mai lichida, cu atat ea devine mai interesanta si atractiva pentru investitori, mai ales daca avem in vedere si faptul ca investitorii institutionali de talie mare ar putea avea un interes sporit in achizitionarea respectivelor actiuni.

Pentru stabilirea pretului corect ar fi de dorit splitarea

RomTelecom are in acest moment un capital social de 318.464.490 RON impartit in 31.846.449 de actiuni cu valoarea nominala de 10 RON.
Pe primele 9 luni ale anului 2005, RomTelecom a realizat o cifra de afaceri de 690,7 milioane euro (fata de 618,3 milioane euro realizate in aceeasi perioada a anului 2004) si un profit net de 212,9 milioane euro (fata de doar 56 milioane euro realizate in aceeasi perioada a anului 2004), ceea ce inseamna ca, la o crestere a cifrei de afaceri cu doar 11,7%, profitul net creste cu peste 280%. Unul din motivele cresterii spectaculoase a profitului este fara indoiala scoaterea din bilantul RomTelecom a rezultatelor financiare ale Cosmorom, companie care a adus an de an pierderi RomTelecom.
Pe baza acestor date si luand in calcul o posibila rata de crestere a profitului cu doar 25% (rata de crestere inregistrata in cel de-al treilea trimestru din 2005, fata de trimestrul II) putem ajunge la o valoare de 136,4 milioane euro, ceea ce ar reprezenta profitul posibil a fi realizat pe ultimul trimestru al anului, astfel profitul RomTelecom pentru intreg anul 2005 s-ar putea ridica la 349,3 milioane euro.
Plecand de la aceasta valoare, in anul 2005 RomTelecom ar putea realiza astfel un profit de aproximativ 11 euro pe actiune, mult superior oricareia din societatile listate in acest moment la Bursa de Valori Bucuresti.
“Considerand un PER de 10 (comparabil, desi chiar inferior unei medii a PER-urilor inregistrate de societatile listate in acest moment la BVB), putem ajunge la un pret 110 euro pe actiune.
In aceste conditii, dat fiind pe de o parte numarul foarte mic de actiuni disponibile pentru listare, si pe de alta parte valoarea foarte mare a unei actiuni, ceea ce ar face-o in mod clar accesibila doar unei categorii foarte restranse de investitori, apare foarte posibila, si poate chiar de dorit, o eventuala splitare a valorii nominale, creandu-se premisele pentru cresterea lichiditatii, astfel incat "piata" sa poata stabili un pret corect pentru societatea in cauza. Mergand cu speculatia mai departe si luand in calcul un pret pe actiune de 110 euro, RomTelecom ar putea atinge o capitalizare bursiera de peste trei miliarde euro”, sustine Laurentiu Rosoiu.
Valoarea actiunilor
Intr-o prima etapa, in anul 1998 OTE devine investitor strategic, achizitionand in mod direct 35% din capitalul social (adica 19.580.029 de actiuni), la care s-au adaugat 16% din drepturile de vot, pentru suma de 675 milioane USD. Prin urmare, valoarea companiei la acea data a fost stabilita astfel la peste 1,9 miliarde dolari.
Evident ca la data respectiva au existat o multitudine de speculatii pe marginea legalitatii, transparentei si corectitudinii procedurilor de vanzare, precum si asupra justetei pretului obtinut. Astfel, in unele opinii, valoarea reala a RomTelecom la acea data ar fi fost cuprinsa intre 4 si 6 miliarde dolari, fiind luate ca termene de comparatie privatizarile operatorilor de telefonie de stat din Cehia si Polonia.
Ulterior, in anul 2002 se realizeaza cel de-al doilea pas in privatizarea companiei, pas care se incheie efectiv in 2003, realizat printr-o succesiune de trei etape:
1. Majorarea capitalului social prin aport in numerar din partea OTE cu suma de 145 milioane dolari, prin emiterea a 6.416.426 de actiuni.
2. Vanzarea prin negociere directa intre stat si OTE a 994.546 de actiuni (3.12% din cap. social) la pretul de 31,17 dolari/actiune.
3. Conversia in actiuni a creantelor in valoare de 42.625.000 dolari pe care OTE le are asupra RomTelecom, prin emisiunea a 1.367.501 de actiuni. Astfel s-a ajuns la structura de astazi a actionariatului, unde OTE Grecia detine 54,01% din capitalul social al companiei, iar statul roman, prin intermediul MCTI, 44,99%.
Pe baza datelor prezentate se poate face un calcul sumar, putandu-se observa ca pretul platit pe actiune a fost undeva in jurul a 34,47 dolari pentru cele 35% cumparate in 1998 si echivalentul a 31,17 dolari/actiune, in cadrul celui de-al doilea pas, incheiat in 2003.

Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă