16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania va absorbi doar 20% din banii UE

Romania va absorbi doar 20% din banii UE

» Comisia Europeana a returnat trei din cele sapte Programe Operationale Sectoriale.
» Negocierea si aprobarea programelor se va incheia, cel mai probabil, pana  la 15 iulie.
» In termen de o luna  de la aprobare, CE poate incepe sa  trimita  banii, adica  in luna august.

Ce a facut Romania in prima zi dupa aderare? A inceput sa cheltuiasca banii din fondurile structurale? Nu! Nici in a doua zi si nici dupa sase luni de cand a devenit membra UE. Ca sa fi putut beneficia, de la 1 ianuarie 2007, in fiecare zi de cate 9 milioane de euro, cat are dreptul, ar fi trebuit ca tara noastra, chiar din ziua in care a devenit membra UE, sa fi avut pe masa documentele necesare aprobate de Bruxelles: sapte Programe Operationale Sectoriale (POS), Programul Operational Regional si Cadrul Strategic National de Referinta. Aceste documente insa, pentru a fi recunoscute de Comisia Europeana drept oficiale, puteau fi trimise la Bruxelles de Romania doar in calitate de stat membru, statut pe care l-a obtinut oficial la 1 ianuarie 2007. Singurul lucru pe care ar fi putut sa-l faca in aceasta situatie ar fi fost sa fi avut documentele in plic, gata pregatite si, la 1 ianuarie, sa le fi trimis la Bruxelles. Situatie in care Comisia ar fi raspuns in termen de patru luni, adica in aprilie cel mai devreme. Deci ar fi putut incepe sa cheltuiasca 9 milioane de euro in fiecare zi abia din luna iunie, in cel mai optimist scenariu. Problema este ca documentele nu au fost gata la 1 ianuarie, fiind inca in ciorne. Adevarul este ca autoritatile de la Bucuresti nu au crezut suta la suta ca Romania va deveni membru UE din 2007, ci au crezut ca asta se va intampla cel mai probabil din 2008. Abia spre sfarsitul lunii ianuarie Romania a trimis Programele pentru a fi aprobate de Comisie, iar in luna februarie au fost primite scrisorile de acceptare. Ideea este ca, daca nu i se raspunde in patru luni, statul care asteapta raspuns nu poate cere  explicatii Comisiei de ce intarzie. Teoretic, in termen de o luna de la aprobarea POS, Comisia poate incepe sa trimita din fondurile structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala -FEDR, Fondul Social European – FSE, Fondul de Coeziune – FC) in Fondul National al Romaniei prima transa de bani. Aceasta este in valoare de 22,5% din contributia comunitara la fiecare POS.

Scandalurile politice
Scandalurile politice de la Bucuresti au fost si ele un factor care nu a focalizat toate energiile pe ceea ce era de facut. Aceasta s-a vazut in luna aprilie, cand Comisia a trimis inapoi trei din cele sapte POS, legate de competitivitate si transporturi. Ca urmare, pentru cele trei programe suspendate, si perioadele in care se va pronunta Comisia vor fi mai lungi. In cel mai fericit caz, primele POS vor putea fi accesate in august. Programele cu cele mai mari sanse de a fi aprobate sunt cele de Mediu si Resurse umane. Comisia a considerat ca Programele nu sunt suficient pregatite pentru negociere si ca doreste, de asemenea, sa vada daca Romania are organisme de control puternice. In aceste conditii, opinia despre Romania este ca in 2007 va absorbi doar 20 la suta din fondurile comunitare.

Aprobarea POS, pana la 15 iulie
In acest moment, se stie cert ca procesul de negociere si aprobare a POS se va incheia cel mai probabil pana la 15 iulie, iar Programul Operational Regional va fi aprobat pana la sfarsitul lunii iulie. In luna iunie, Comisia Europeana va publica primul raport privind Romania dupa aderare. Dupa o jumatate de an de la integrare, au inceput sa iasa la lumina disputele si orgoliile dintre oficialii ministerelor implicate in integrare. Ministerele si organismele intermediare au fost si sunt intr-o permanenta calcare pe picioare, batandu-se pe competente si in a stabili cine si ce face. De exemplu, cand este vorba despre turism ca brand de tara, s-a stabilit ca este treaba Ministerului Economiei, in timp ce problemele de turism si agrement au fost trecute la Dezvoltare Regionala. Problemele de mediu legate de eficienta energetica au fost trecute la probleme de competitivitate, iar problemele generale de mediu au fost lasate Ministerului Mediului. A fost foarte greu de stabilit cine si de ce program pentru fondurile structurale se ocupa. si la Integrare au fost probleme. Cert este ca, din cauza intarzierilor in etapele de parcurs pentru absorbtia fondurilor europene, Romania ar putea pierde fonduri insemnate. Secretarul de stat Ciocanea, precum si Laszlo Borbely, secretar de stat la Dezvoltare Regionala, sustin ca puterea de absorbtie a fondurilor se va vedea dupa primii ani de la aderare, respectiv prin 2010, la fel ca si in celelalte foste tari comuniste.

» Autoritatile sustin ca puterea de absorbtie a fondurilor se va vedea dupa primii ani de la aderare, respectiv prin 2010, la fel ca si in celelalte foste tari comuniste.

» In 2006, au aparut reguli noi
Trebuie spus ca, pentru noua serie a fondurilor structurale din perioada 2007-2013, Comisia Europeana a facut unele modificari si simplificari ale regulamentelor, fata de celelalte trei serii de cate sapte ani ale fondurilor structurale anterioare. Astfel, din sase fonduri structurale si noua obiective cate au fost pana in 2006, a creat trei obiective si trei fonduri – FEDR, FSE si FC. Noua serie de fonduri este accesata acum atat de statele vechi membre, cat si de cele abia intrate. Toate aceste modificari au fost publicate de Comisie in trimestrul patru din 2006, iar autoritatile de la Bucuresti au fost obligate sa redacteze Programele in conformitate cu noile reguli. Au pregatit POS inca din trimestrul patru 2006 si au inceput negocieri cu Comisia.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă