14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania a castigat 12 pozitii in clasamentul competitivitatii

Romania a castigat 12 pozitii in clasamentul competitivitatii

Romania este in fata Poloniei si a Croatiei din punct de vedere al competitivitatii mediului de afaceri, releva un clasament dat publicitatii de Forumul Economic Mondial (WEF). Clasamentul isi propune sa identifice factorii de sustinere a unei productivitati ridicate, masurand performantele microeconomice.

Pe primele zece locuri ale acestui clasament sunt plasate Finlanda, SUA, Germania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca, Japonia, Olanda si Singapore. Romania ocupa locul 56, in fata Poloniei (locul 57), Federatiei Ruse (locul 61), Ucrainei (locul 69), Croatiei (locul 72) si Bulgariei (locul 75). In acest clasament Romania este depasita insa de cateva tari din regiune, printre care Slovenia (locul 31), Cehia (35), Slovacia (locul 39), Ungaria (locul 42) si Turcia (locul 52).
In ceea ce priveste clasamentul anual al competitivitatii macroeconomice, Romania a castigat 12 pozitii fata de precedenta editie, situandu-se in editia din 2005/2006 a ierarhiei WEF pe locul 63, cu un scor GCI de 3,86, dupa ce anul trecut ocupa locul 75.
Clasamentul competitivitatii macroeconomice analizeaza 117 economii din intreaga lume din perspectiva capacitatii de a inregistra un ritm de crestere sustinut pe termen mediu si lung. Pe primele locuri in acest clasament se afla Finlanda, SUA, Suedia, Taiwan, Danemarca, Norvegia, Singapore, Elvetia, Japonia si Islanda. Romania (locul 63) se afla in fata Turciei (locul 66), Federatiei Ruse (locul 70) si Serbiei-Muntenegru (locul 89). In acest clasament, tara noastra este depasita de Ungaria (locul 39), Cehia (locul 40), Slovacia (locul 43), Bulgaria (locul 59) si Polonia (locul 60). Noul clasament indica o consolidare a pozitiei tarilor din nordul Europei, acestea beneficiind de o buna gestionare a resurselor, de lipsa problemelor bugetare, dar si de un nivel extrem de redus al coruptiei. Tari din Uniunea Europeana precum Franta, Marea Britanie, Germania, Belgia au pierdut pozitii in acest top.
Clasamentul WEF a fost realizat pe baza statisticilor internationale, dar si pe rezultatele unei anchete de opinie in randul a 11.000 directori de firme din intreaga lume, carora li s-a cerut sa evalueze performantele tarilor in functie de diferite criterii economice, sociale sau administrative.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă