13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata falimentelor in Romania se apropie de 1%

Rata falimentelor in Romania se apropie de 1%

In Romania se inregistreaza o rata a falimentelor de 0,9% din totalul firmelor active pe piata, la nivelul anilor 2003 si 2004, potrivit un studiu realizat de Coface Intercredit. Cazurile au fost analizate din punct de vedere al celor mai riscante sectoare de activitate, dar si al distributiei teritoriale a acestora.

Conform informatiilor furnizate de Registrul Comertului, in anul 2003 s-au inregistrat 3.944 de cazuri de faliment din totalul de 363.090 companii care au depus bilantul, iar in 2004, din 410.514 societati active, 3.982 au intrat in faliment.
Cazurile de faliment inregistrate sunt concentrate de patru sectoare de activitate, care detin 65% din totalul inregistrat in Romania. Acestea sunt comertul, de retail si cu ridicata, agricultura si industria alimentara. In sectorul comercial au loc 35% din cazurile de faliment, “fapt explicabil prin prisma cresterii numarului de supermarketuri si hipermarketuri care au castigat piata micilor comercianti”, spune Cristian Ionescu, director general al Coface Intercredit Romania. In 2004, sectorul industriei alimentare l-a depasit pe cel al comertului cu amanuntul ca numar de falimente. Aceasta inversare de pozitii nu este semnificativa, majoritatea falimentelor din economie fiind detinuta tot de acelasi grup de industrii. Sectorul agricol ocupa la randul sau o pondere insemnata din totalul falimentelor. Restructurarea acestui sector nu este pe deplin incheiata si este inca de asteptat falimentul multor asociatii familiale ce activeaza in acest domeniu. In prima jumatate a anului 2005, situatia referitoare la sectoarele in care se inregistreaza cel mai ridicat numar de falimente a fost similara, doua treimi dintre acestea sunt detinute de sectoarele comercial, al agriculturii, respectiv al industriei alimentare. Studiul Coface releva ca, in prima jumatate a anului 2005, falimentele au crescut semnificativ, la 3.510 cazuri, dublu fata de anii anteriori. In ceea ce priveste repartitia teritoriala, din totalul de 3.982 de falimente inregistrate in anul 2004, cea mai mare pondere o detine zona de centru a tarii, respectiv 26,85%, urmata de zona de sud-est, cu 19,56%. Brasov este judetul campion, cu cel mai mare numar de cazuri de faliment din tara, respectiv 9% din totalul acestora. Capitala se plaseaza pe locul doi, cu 8,5% din totalul cazurilor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă