8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata de politica monetara ramane neschimbata - 8,5%

Rata de politica monetara ramane neschimbata – 8,5%

In sedinta sa de ieri, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an si sa continue sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

In acelasi timp, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a afirmat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune in vederea atingerii obiectivului de dezinflatie pe termen mediu si pentru consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Procesul de dezinflatie se va mentine

“Analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar, precum si a perspectivelor acestora releva mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata, in conditiile in care rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie de plus/minus 1% din jurul tintei de 5%”, a spus Isarescu.
In luna februarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,49%, comparativ cu 8,89% in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii la nivelul ansamblului conditiilor monetare.
Guvernatorul a subliniat ca, in domeniul financiar, se consemneaza o crestere anuala robusta a masei monetare in sens larg, concomitent cu accelerarea cresterii depozitelor la vedere, precum si continuarea expansiunii creditului neguvernamental, determinata de o intensificare a ritmului de crestere a imprumuturilor in moneda nationala.
“Este important de mentionat ca masurile de politica monetara si prudentiale adoptate anul trecut de catre BNR au determinat reducerea in continuare a dinamicii creditului in valuta, a carui pondere in creditul neguvernamental total a scazut la 52,3% in luna ianuarie 2006, de la aproximativ 60% in aceeasi perioada a anului 2005”, a mai spus Isarescu.
El a precizat ca adoptarea in luna februarie a unui pachet de masuri de intarire a conditiilor monetare a determinat cresterea ratei dobanzii efective de sterilizare. Aceasta se situeaza, in prezent, marginal peste 8% fata de 6,72% in ianuarie 2006.
Guvernatorul a declarat ca ratele de dobanda practicate la depozite de catre banci in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei pentru cote de piata a determinat institutiile de credit sa reduca in continuare dobanzile la imprumuturile acordate.

Politica monetara restrictiva va continua

Consiliul de Administratie apreciaza ca persistenta, cel putin pe termen scurt, a presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva unor potentiale socuri de natura ofertei, cum ar fi ajustarea preturilor administrate si modificari ale regimului accizelor, impun in continuare o restrictivitate sporita a politicii monetare.
“Asigurarea unui control adecvat al lichiditatii prin intermediul operatiunilor de piata va conduce la cresterea dobanzii efective la operatiunile BNR catre nivelul de 8,5%. In acelasi timp, impactul majorarii de la 35% la 40% a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, care a intrat in aplicare din 24 martie, se va evidentia in perioada imediat urmatoare. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca restrictivitatea conditiilor monetare va creste in continuare”, a precizat Mugur Isarescu.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă