12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProtectie prin "actiunea de aur"

Protectie prin “actiunea de aur”

» Influenta fondurilor alimentate din bugetele unor state precum Rusia, China sau statele petroliere din Golful Persic creste.

» Pentru a nu-i speria pe investitori, responsabilitatea utilizarii "actiunii de aur" ar putea fi impartita intre statele membre si Comisie.
comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a apreciat luni ca utilizarea asa-numitelor "actiuni de aur" este un instrument adecvat pentru protejarea societatilor strategice fata de fondurile de stat din strainatate.

Intre protectie si atractivitate

"Actiunea de aur ar putea permite indeplinirea obiectivului european de a mentine controlul asupra industriilor strategice. Va trebui sa gasim o modalitate pentru ca, pe de o parte, UE sa-si poata mentine controlul asupra industriilor sensibile si, pe de alta parte, sa ramana atractiva pentru investitorii straini, inclusiv fondurile de stat", a declarat oficialul european intr-un interviu publicat luni in cotidianul german "Handelsblatt". In schimb, pentru a evita tentatiile protectioniste, care i-ar putea speria pe investitori, Peter Mandelson a apreciat ca responsabilitatea utilizarii actiunii de aur ar trebui impartita intre statele membre si Comisie.
"Actiunea de aur" este o actiune care ofera dreptul de veto celui care o detine, astfel ca acesta poate bloca eventualele tentative de preluare ostile venite din parte investitorilor nedoriti. Europa este din ce in ce mai nelinistita fata de cresterea influentei fondurilor de investitii alimentate din bugetele unor state precum Rusia, China sau statele petroliere din Golful Persic. Intr-un studiu recent, banca Morgan Stanley a evaluat la 2.500 de miliarde de dolari capitalurile de care dispun un numar de 12 din aceste fonduri de investitii controlate de stat. Saptamana trecuta, cancelarul german, Angela Merkel, a pus pe ordinea de zi a discutiilor posibilitatea constituirii unui instrument european pentru protectia fata de aceste fonduri. Pe de alta parte, Comisia Europeana va analiza peste 300 de cazuri care s-ar putea solda cu demararea procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de Aderare la UE), printre care se afla si unul referitor la Romania.

Romania, notificata in cazul Petrom

Concret, statul roman ar putea fi avertizat in legatura cu asa-numita "actiune de aur" pastrata la compania Petrom, care ii asigura dreptul de veto in Adunarea Generala a Actionarilor. Comisia Europeana a avertizat Romania inca din momentul privatizarii Petrom, in 2004, cu privire la eventuala necesitate de revizuire a modalitatii de privatizare. In urma privatizarii, 51 la suta dintre actiuni au fost preluate de grupul austriac OMV printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro care a vizat achizitionarea directa de actiuni si majorarea capitalului. Statul roman a pastrat 40,7 la suta din actiuni, restul fiind detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de actionarii minoritari. Desi este majoritar, OMV nu poate lua anumite decizii, legate in special de vanzarea de active, decat cu avizul reprezentantilor statului din Consiliul de Administratie.

Prima notificare din partea Comisiei Europene referitoare la declansarea procedurii de infrigement impotriva Romaniei daca statul nu va modifica contractul de privatizare a Petrom a fost primita de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la inceputul lunii iulie. AVAS a aratat imediat ca va analiza si va lua toate masurile care se impun pentru a se conforma cerintelor Comisiei Europene cu privire la "actiunea de aur" in cazul companiei Petrom. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Guvernul va analiza prevederile contractului de privatizare a Petrom si le va modifica conform normelor comunitare, daca se constata ca acestea intra in contradictie cu legislatia UE.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă