19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProprietarul Alro Slatina a incalcat obligatia de a face investitii de portofoliu

Proprietarul Alro Slatina a incalcat obligatia de a face investitii de portofoliu

Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve proble-ma in interesul statului, a declarat seful ACG, Cristian David.
In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International – n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu.
Obligatia trebuia indeplinita pana la termenul scadent de 30 iunie 2003.
Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane dolari.
Autoritatea de Control a Guver-nului arata insa ca suma de 10,4 milioane dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost chel-tuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.
“Printr-o eventuala recunoastere a investitiilor de dezvoltare si mediu realizate la Alprom ca fiind realizate in contul investitiilor de portofoliu stipulate in contractul de privatizare al Alro s-ar ajunge in situatia inechitabila in care, prin realizarea unui singur obiectiv de investitii, sa fie recunoscute ca fiind indeplinite doua obligatii diferite”, se arata in sesizarea ACG. Ca urmare a acestei situatii, seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a decis sa sesizeze Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro nu si-a indeplinit obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă