8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiectul a fost trimis la promulgare din data de 17 iunie

Proiectul a fost trimis la promulgare din data de 17 iunie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va schimba legal forma juridica din “institutie de interes public” in “societate comerciala pe actiuni” – asa cum a hotarat AGA Bursei pe 10 ianuarie 2005 – deoarece Legislativul a adoptat modificarea Legii 297/2000 privind piata de capital. Aceste modificari legislative au ca finalitate schimbarea formei juridice a BVB si demararea celorlalte etape de consolidare a pietei de capital din Romania, ele fiind puse pe hartie de un grup de deputati si senatori din toate grupurile parlamentare actuale: deputatii liberali Mircea Cosea, Sandu-Capra Mihai, Silaghi Ovidiu, deputatul PRM Popeanga Petre, deputatul UDMR Erdei-Doloczki Istvan si senatorul Puskas Valentin Zoltan, deputat PC Iordache Gabriela, senatorii D.A. Oprea Mario-Ovidiu, Varujan Vosganian, deputatii si senatorii PSD Arcas Viorel, Florescu Ion, Mardare Radu Catalin, Radoi Ion, Stefan Viorel.
Camera Deputatilor si Senatul nu au avut opinii divergente si au adoptat modificarea legislatiei de transformare a BVB in societate comerciala pe actiuni. Partile interesate au fost reprezentate la lucrarile din comisiile parlamentare de Stere Farmache, vicepresedintele BVB, Tudor Munteanu de la SIF Moldova si Muntean Viorel de la SIF Muntenia.
Infiintata ca institutie publica autonoma prin decizia CNVM – in primul sau an de activitate – BVB a avut resursele materiale alocate de la bugetul de stat, bani pe care ulterior CNVM i-a recuperat de la Bursa si varsat la buget. De atunci BVB a functionat ca institutie de interes public, autonoma, cu scop nepatrimonial, finantata din surse proprii, cu un patrimoniu integral privat. BVB nu este sub autoritatea si nici in subordinea vreunei autoritati a puterii executive centrale sau locale si nu se finanteaza de la bugetul de stat, ci este constituita la initiativa Asociatiei BVB, asociatie profesionala a societatilor de servicii de investitii financiare. BVB are o natura mixta, public-privat.
Propunerea legislativa a fost din 13 iunie pe masa Curtii Constitutionale pentru a fi atacata iar din 17 iunie a fost trimisa la presedintele Romaniei pentru a fi promulgata.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă