11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProdusele de contrabanda reprezinta o zecime din piata

Produsele de contrabanda reprezinta o zecime din piata

Contrabanda reprezinta 10% din piata romaneasca a tigaretelor, iar 8% din produsele de pe piata bauturilor spirtoase sunt contrafacute, au declarat ieri reprezentantii principalilor jucatori de pe piata de alcool si tutun din Romania.
Potrivit reprezentantului JT International, Gilda Lazar, valoarea totala a pietei tigaretelor este de 1,4 miliarde euro, raportat la un volum de 35 de miliarde bucati anual.
“Anual se platesc aproximativ 975 de milioane de dolari la stat, in urma activitatii de pe piata tigaretelor, din care 780 milioane de dolari reprezinta valoarea accizelor”, a explicat Gilda Lazar.
Aceasta a precizat ca, incepand cu sfarsitul anului 2002, diferenta de pret intre cele mai scumpe si cele mai ieftine produse de pe piata a inceput sa se ingusteze.

Tigarile ieftine, preferate de contrabandisti

“In ultima perioada, tendinta celor care se ocupa cu contrabanda de tigari este de a introduce pe piata tot mai multe tigari ieftine si tot mai putine din cele scumpe”, a spus Lazar. Astfel, desi pretul de lista al tigarilor Monte Carlo este de 3,1 lei, acestea pot fi cumparate cu 2,5 lei. Acelasi lucru se intampla si cu alte marci de tigari, care pot fi cumparate la preturi mult mai mici decat cele de lista.
O parte din pierderile pe care le produce contrabanda cu tigari se regasesc in locurile de munca, a subliniat reprezentantul Philip Morris, Peter Imre. De aceea, Philip Morris a propus Guvernului controlul prin licentierea, pe baza de date, a intregului lant economic, de la producatori si pana la vanzatorii cu amanuntul ai tigarilor. Daca nu ar exista detailistii, contrabandistii de tigari ar avea dificultati mult mai mari in a-si desface marfa, a mai observat acesta. “Din 2007, cateva din punctele vamale ale Romaniei vor disparea, iar Romania ar putea sa angajeze cei aproximativ 3.000 de vamesi care vor ramane fara loc de munca in institutii si organisme de combatere a contrabandei”, a mai spus Imre. Contrabanda cu actiune criminala este aproape inexistenta, pentru ca nu se face peste granita, ci prin punctele de trecere a frontierei, a mai spus reprezentantul Philip Morris. Imre a apreciat ca, daca din intregul pietei, contrabanda cu tigari reprezinta zece la suta, in contextul in care piata plateste un miliard de euro la bugetul de stat, inseamna ca din acesti bani s-ar putea organiza echipe si organisme de control care sa stopeze fenomenul.
In acelasi timp insa, preturile la tigari vor creste si mai mult, fapt care va spori si mai tare orientarea cumparatorilor catre produsele contrafacute sau de contrabanda.
“In aceasta luna urmeaza a intra in vigoare taxa pe viciu, de aproximativ zece euro la mia de tigari, de asemenea, acciza la tigari va creste potrivit calendarului de aliniere la standardele europene, iar din ianuarie 2007, acciza minima va creste la suta la suta din acciza pe MPPC – Most Popular Price Category – cea mai populara categorie de pret”, a spus Gilda Lazar.

Consumatorii romani sprijina retelele de contrabanda

Retelele de contrabanda cu tigari au sprijinul consumatorilor care nu au posibilitatea de a achizitiona tigari la pretul pietei, a explicat comisarul general in cadrul Garzii Financiare, Adrian Cucu. Institutiile implicate nu au forta necesara pentru a monitoriza acest segment de activitate. Pentru realizarea unei activitati eficiente ar trebui ca in orice centru comercial sa existe echipe abilitate sa intervina in momentul in care sesizeaza nereguli.
“Factorii implicati in lupta urmaresc marile tunuri, nu activitatea de zi cu zi”, a apreciat analistul economic Ilie Serbanescu.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă