16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcesul de despagubire, de la dosar la actionar

Procesul de despagubire, de la dosar la actionar

Chiar daca, deocamdata, in absenta listarii la Bursa de Valori Bucuresti actiunile la Fondul Proprietatea reprezinta niste simple inscrisuri, ele sunt totusi singura sansa pentru proprietarii deposedati de regimul comunist de a primi o despagubire din partea statului. Fondul, care functioneaza ca persoana juridica de la sfarsitul anului trecut, are in portofoliul sau actiuni la 114 companii de stat, capitalul social ridicandu-se la aproximativ 3,9 miliarde de euro. Ce trebuie totusi sa faca concret un fost proprietar pentru a intra in posesia actiunilor ce i se cuvin?

Cei cinci pasi

1. Primul drum, la primarie
In primul rand, fostul proprietar care nu-si mai poate primi in natura imobilele, terenurile sau alte bunuri ce i-au fost confiscate abuziv de regimul comunist trebuie sa depuna un dosar in acest sens. Dosarul va fi depus la primaria orasului in care solicitantul isi are domiciliul, urmand ca el sa fie trimis apoi de autoritatile locale la Comisia Centrala a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
2. Raportul de evaluare
Secretariatul Comisiei Centrale centralizeaza si analizeaza dosarele depuse, le transmite evaluatorului desemnat in mod aleatoriu de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor in vederea intocmirii raportului de evaluare. In continuare, evaluatorul isi intocmeste raportul, pe care il transmite Comisiei Centrale. In raport se precizeaza valoarea despagubirilor in limita carora se acorda titlurile de despagubire.
3. Decizia de despagubire
Pe baza raportului de evaluare Comisia Centrala emite apoi decizia reprezentand titlul de despagubire. Urmatorul pas pentru transformarea titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea consta in completarea de catre solicitant a unui formular-cerere, care trebuie depus la ANRP.
4. Conversia in actiuni
Conversia este facuta de Fondul Proprietatea prin inscrierea in baza de date a Regisco a detinatorului titlului de despagubire. Valoarea acestui titlu se imparte la 1 RON (10.000 de lei vechi) si se afla numarul de actiuni care i se cuvine fiecarui fost proprietar.
5. Eliberarea certificatului de actionar
Regisco urmeaza sa emita apoi, pe numele solicitantului, un certificat in care se specifica numarul de actiuni detinute si seria lor, corespunzator numerotarii din baza de date a Regisco.

Listarea la Bursa,
o nebuloasa

Ceea ce ramane insa o ecuatie cu multe necunoscute este valoarea de piata pe care o va avea o actiune la Fondul Proprietatea. Principala problema consta in momentul de fata in faptul ca cele mai multe companii incluse in portofoliul fondului nu sunt listate la Bursa de Valori. Pentru a urgenta procesul de despagubire, autoritatile au propus o solutie de genul carul inaintea boilor. Mai exact, s-a propus ca Fondul sa fie listat inainte de listarea companiilor din componenta sa, intentie privita cu scepticism de brokeri.
"Daca se va apela la o asemenea solutie, va spori riscul fondului. Exista pericolul ca activul net al Fondului Proprietatea sa fie mai mic decat este el in realitate”, spune Claudiu Simulescu, presedintele Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Eastern Securities. Simulescu a recunoscut insa ca exista un precedent in acest sens, si anume cotarea societatilor de investitii financiare (SIF). De exemplu, in activele SIF se afla si BCR, societate care nu este cotata. In schimb, in portofoliul Fondului Proprietatea se afla si companii ale caror actiuni nu vor avea sigur cautare pe piata bursiera. Este cazul Metrorex SA, societatea de exploatare a metroului bucurestean, sau al CFR SA, compania responsabila cu administrarea infrastructurii feroviare, ambele fiind subventionate de la bugetul de stat. In consecinta, de profit nici nu poate fi vorba. In aceeasi situatie se afla si creantele istorice ale statului roman asupra unor tari cum ar fi Sudanul, sperantele de recuperare a acestora fiind, practic, nule. Brokerul ii sfatuieste pe fostii proprietari sa nu vanda actiunile la fond imediat ce acesta va intra la cota Bursei, ci sa astepte pana cand toate societatile respective vor fi listate.
Chiar daca listarea la Bucuresti constituie o mare enigma, autoritatile pluseaza, spunand ca se intentioneaza listarea Fondului si pe piata internationala de capital pana la sfarsitul anului 2006. Ramane de vazut daca aceasta intentie se va materializa.

KPMG face auditul

Oficialii Fondului spun ca la sfarsitul lunii ianuarie au fost initiate demersurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Consiliul de Supraveghere a Fondului a selectat, in urma unei licitatii, firmele romanesti de avocatura Tuca & Asociatii, Bostina & Asociatii si Popovici & Asociatii. Principala sarcina a acestor trei companii de avocatura de afaceri este sa analizeze societatile detinute pana acum de AVAS pentru a cunoaste cu exactitate istoricul firmelor care fac parte din portofoliul Fondului.
De asemenea, se va realiza si un audit al societatilor respective. In luna februarie 2006 a avut loc procesul de selectie a firmei de audit care va realiza auditul Fondului Proprietatea si a companiilor din portofoliul sau, fiind aleasa compania KPMG.

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă