21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProceduri simplificate pentru autorizarea firmelor care instaleaza centrale termice

Proceduri simplificate pentru autorizarea firmelor care instaleaza centrale termice

Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) pregateste modificarea reglementarilor care vizeaza echipamentele consumatoare de combustibili gazosi, inclusiv microcentralele de apartament. “Modificarile sunt gandite sa usureze substantial viata posesorilor de astfel de centrale, sa simplifice considerabil procedurile si sa le clarifice”, a anuntat inspectorul-sef al ISCIR, Alexandru Szilveszter.
O prima modificare propusa se refera la scoaterea sistemului de autorizatii pe tipuri de centrale. “Pana acum o firma era autorizata sa instaleze, sa puna in functiune sau sa asigure service doar pentru anumite tipuri de centrale. Credem ca acest lucru este o problema care tine exclusiv de relatiile de afaceri ale firmelor in cauza. Ne gandim ca autorizatiile sa fie date pe categorii de putere”, a mai spus Szilveszter.
De asemenea, ISCIR vrea sa elimine cele patru tipuri de autorizatii pentru firmele abilitate sa execute lucrari in acest domeniu (de instalare, de punere in functiune, de service, de verificare tehnica periodica). “Credem ca este logic sa existe un singur tip de autorizare, cel mult doua. Este clar ca societatea care instaleaza centrala trebuie sa fie capabila sa o si puna in functiune si sa asigure service-ul. Cine stie sa faca ceva pentru domeniul acesta ar trebui sa stie sa faca tot. Am putea acorda autorizatie separata cel mult pentru verificarile tehnice periodice”, a completat seful ISCIR. Prescriptia tehnica va contine si simplificari ale documentatiilor si formulare care trebuie lasate beneficiarului dupa instalarea centralei. “O eticheta securizata, cu numele si codul companiei care a facut instalarea, ar putea fi suficienta pentru a oferi informatii celui care vine sa verifice instalatia”, a declarat Alexandru Szilveszter. El a mai aratat ca detinatorii de centrale termice de apartament nu trebuie sa plateasca nici un fel de taxa catre ISCIR pentru verificarea sau autorizarea echipamen-tului: “Aceste taxe sunt percepute exclusiv de societatea care executa acea operatie, care insa trebuie sa fie autorizata de noi”.
Oficialii ISCIR au mai luat in calcul sa introduca in normativul tehnic o reglementare privitoare la achizitia microcentralelor similara cu aceea existenta in Germania. “Oricine este liber sa mearga in magazin, sa aleaga centrala care ii place si sa o cumpere. La ridicarea centralei va trebui sa vina insa cu delegatul unei firme autorizate, care va face instalarea. Astfel va exista o evidenta clara cu instalarile facute si vom cunoaste tot timpul responsabilul. Ar trebui sa se retina ca dupa 2002 microcentralele care au facut obiectul unor accidente au fost instalate de firme sau persoane care nu erau autorizate. De asemenea, am mai constatat statistic ca in cazul in care la o institutie este desemnat un responsabil tehnic pentru centrala termica instalata, rata incidentelor este mult redusa. Am vrea sa introducem si aceasta recomandare”, a incheiat seful ISCIR.
Potrivit statisticilor ISCIR, dupa 2002 s-au inregistrat 10 accidente legate de centralele termice si sapte avarii, soldate cu 10 morti. Cele mai multe dintre ele (cinci accidente si o avarie) s-au produs in 2004.
Seful ISCIR a mai anuntat ca pana la 30 iunie fiecare detinator de cazan (microcentrala) trebuie sa poata prezenta autorizatia de punere in functiune si verificare tehnica periodica pentru echipamentul pe care il detine.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă