6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProblemele ARDAF, generate de investitii si incasari reduse

Problemele ARDAF, generate de investitii si incasari reduse

La sfarsitul lunii septembrie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cerea societatii ARDAF un plan de redresare financiara. Motivul pentru care compania clujeana a intrat in atentia organismului de supraveghere si control al pietei de asigurari era scaderea coeficientului de lichiditate sub 1, pragul prevazut de normele legale. In momentul acela, coeficientul de lichiditate al ARDAF era de 0,33. Atat actionarii companiei, cat si CSA au hotarat ca principalul punct al planului de redresare financiara trebuie sa fie majorarea capitalului social. Astfel, in Adunarea Generala a Actionarilor din luna septembrie s-a stabilit dublarea capitalului social, de la 25,19 milioane RON la 50,3 milioane RON, cu acordarea unui termen pentru exercitarea dreptului de preferinta al actionarilor de 31 de zile, cu incepere de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial. Presedintele ARDAF, Octavian Manastireanu, a declarat ieri ca perioada de subscriere s-a incheiat si toti actionarii importanti ai companiei au participat la majorarea capitalului social. Cea mai semnificativa contributie a fost adusa de actionarul majoritar, SC Tender SA, care a subscris 6 milioane de dolari.
Pana la aceasta majorare, principalii actionari ai ARDAF erau urmatorii: SC Tender SA, cu o detinere de peste 70%, Clairmont Holdings Limited cu 12%, Raiffeisen Zentralbank Austria – 6%, Banca Transilvania – 4%, restul fiind in posesia altor persoane fizice si juridice. Potrivit celor declarate de Manastireanu, subscrierea principalilor actionari a fost realizata astfel incat acestia sa-si pastreze in linii mari aceeasi participatie.
Totodata, presedintele companiei a tinut sa explice si motivele pentru care ARDAF a intrat in atentia CSA. Manastireanu a spus ca problemele societatii au fost generate pe de o parte de investitii in reteaua teritoriala, multe dintre acestea nefiind cuprinse in bugetul pe 2005, iar pe de alta parte de un volum al incasarilor din prime aferente asigurarilor obligatorii auto (RCA), in iunie-iulie, mult sub cel estimat. In ceea ce priveste reteaua teritoriala, Manastireanu a declarat ca ARDAF a fost obligata sa cumpere anumite spatii pe care le folosea. El a dat exemplul sucursalei din Buzau, care functiona in spatiul fostei Banci Romane de Scont. Lichidatorul acestei banci a cerut ARDAF cumpararea sau eliberarea spatiului. O situatie asemanatoare a fost si in Constanta. Mai mult, la inceputul acestui an, ARDAF a cumparat fostul sediu al Bancii Columna, aflat in cartierul Primaverii, la un pret de 190 miliarde lei vechi. Practic, prin majorarea de capital s-a acoperit valoarea investitiilor realizate de ARDAF pe parcursul acestui an. De asemenea, compania si-a platit datoriile pe care le avea catre alte societati de asigurari. Astfel, catre Allianz Tiriac a platit o datorie de 25 miliarde lei vechi, catre Generali si Garanta – 2 miliarde lei vechi, iar alte 600 milioane lei vechi catre RAI. Catre service-uri, ARDAF are de platit in jur de 30 miliarde lei vechi, iar sumele au inceput sa fie rambursate. Manastireanu a precizat ca, in acelasi timp, ARDAF are de recuperat datorii de la alte companii, in valoare de 18 miliarde lei vechi. El a anuntat ca la inceputul anului viitor va avea loc o noua majorare a capitalului social cu inca 10 milioane euro.
“In acest moment, societatea noastra se incadreaza in limitele normale ale celor doi indicatori, solvabilitate si lichiditate”, a declarat Manastireanu, care a precizat ca ARDAF a ajuns saptamana trecuta la un coeficient de lichiditate de 1,22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă