11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizarea uzinei mecanice Mizil, contestata

Privatizarea uzinei mecanice Mizil, contestata

Au dat banii, dar nu au devenit actionari. Asa ar putea fi rezumata situatia in care se afla doi oameni de afaceri romani care au platit peste 12 miliarde de lei pentru actiunile Uzinei Mecanice Mizil (din industria de aparare), dar care nu au in momentul de fata nici un drept in administrarea societatii in cauza.
Privatizarea uzinei militare a avut loc in urma cu doi ani. Unul dintre ofertanti a fost Asociatia Salariatilor din intreprindere, care insa nu avea posibilitatile financiare pentru a achita contravaloarea actiunilor. In acest caz, angajatii, calauziti de fostul si actualul director general Constantin Cazacu, au apelat la firma Hidro Salt B 92 SRL, detinuta de omul de afaceri Deugene Baiculescu. Ce a urmat ulterior, asa cum a fost prezentat ieri intr-o conferinta de presa de catre acesta, depaseste orice imaginatie.
Salariatii au subscris si varsat contravaloarea unui numar de 2.858 de actiuni, in timp ce fratele lui Deugene Baiculescu, Nicolae, salariat al uzinei, a subscris intr-o prima cerere aproape 11,5 miliarde de lei. In cadrul unei a doua cereri, Baiculescu a subscris pentru suma de 800 milioane de lei, reprezentand contravaloarea a 8.000 de actiuni. Hidro Salt si Salariatii se asociasera la vremea respectiva pentru cumpararea actiunilor. Din cauza ca nu a fost agreata de Ministerul Industriilor, Hidro Salt s-a retras ulterior de la negocieri, fara insa a-si retrage si banii platiti. Pentru a nu aparea complicatii, suma de aproape 11,5 miliarde platita de Hidro Salt s-a convenit a fi retinuta ca varsata suma de Nicolae Baiculescu, fratele omului de afaceri, care era si angajat al uzinei.

Contracte cu firmele directorului

Pana acum toate bune si frumoase, numai ca la data de 8 noiembrie 2004 Asociatia, intrunita in cadrul unei sedinte nestatutare (fapt care a fost apoi considerat ca atare si de instanta), decide ca fratii Baiculescu sa nu mai aiba nici un drept in administrarea societatii. Aceasta in ciuda banilor varsati de cei doi si cu care s-a cumparat majoritatea actiunilor intreprinderii.
Intre timp, asa cum reiese din raportul Comisiei de cenzori, la uzina mecanica Mizil directorul Cazacu a incheiat contracte dubioase cu firme la care detine participatii. Un exemplu in acest sens il constituie firma Emco Cas SA, cu care uzina mecanica Mizil a semnat in 2004 un contract de prestari servicii de cercetare, proiectare, dezvoltare, testare etc. La Emco, Cazacu detine 30% din actiuni, alti actionari fiind soferul sau, deputatul PSD Mihai Sireteanu, si sotia acestuia din urma. In raportul comisiei de cenzori se mai mentioneaza o lista importanta de contracte incheiate de Cazacu pe acelasi calapod, fara ca uzina sa beneficieze cu adevarat de serviciile prestate de firmele respective.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă