15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizarea BCR continua cu zece banci

Privatizarea BCR continua cu zece banci

Comisia de privatizare a BCR a dat avizul pentru 10 din cele 11 institutii care au depus scrisori de interes in urma cu o saptamana si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International.
In urma cu o saptamana, Comisia de privatizare a primit 11 scrisori de interes de la mari institutii financiare: Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas, ABN AMRO si Texas Pacific Group, impreuna cu Citigroup Venture Capital International.
In urmatoarea etapa a privatizarii, investitorii care au primit avizul vor intra in data-room si vor depune ofertele financiare pana la data de 19 septembrie. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR), fie o participatie de 61,8825%. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului va avea loc pana la 21 noiembrie.

BNR se pronunta doar asupra reputatiei participantilor

AVAS nu a explicat motivul pentru care a fost respins consortiul format de Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International (CVCI). Surse din institutie, citate de Mediafax, au afirmat insa, ca respingerea participarii consortiului este legata de o recomandare a Bancii Nationale a Romaniei. Mai mult, sursele citate sustin ca normele bancii centrale nu permit unui fond de investitii sa detina un pachet semnificativ din actiunile unei banci. Potrivit articolului 15 aliniatul 1 din norma BNR 10/2004, fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica (…) nu pot participa ca fondator sau actionar semnificativ la capitalul social al unei banci.
La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat referitor la scrisorile de interes respinse in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) se poate pronunta numai asupra reputatiei participantilor la privatizare. “Potrivit legii, Bancii Nationale a Romaniei i se poate cere opinia in legatura cu un singur criteriu: reputatia participantilor la actul de privatizare. Cat priveste celelalte criterii, prerogative au in exclusivitate comisia de privatizare si evaluatorul strain”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Texas Pacific urma sa obtina un pachet mai mare fata de CVCI

Texas Pacific Group este un fond de investitii infiintat in 1993 de mai multi oameni de afaceri. Compania are birouri in San Francisco, Washington, New York, Fort Worth si Londra. Portofoliul Texas Pacific Group include brandurile Burger King, Seagate, J. Crew, Bally si Ducati. Impreuna cu partenerii afiliati, compania are un capital angajat total de peste 15 miliarde de dolari, din care peste trei miliarde de dolari reprezinta investitii in tehnologii si telecomunicatii. Citigroup Venture Capital International este divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare a celui mai mare grup financiar la nivel mondial, Citigroup. CVCI administreaza investitii private in America Latina, Asia, India, Europa Centrala si Africa. Consortiul era condus de Texas Pacific, care urma sa obtina un pachet mai mare de actiuni BCR fata de CVCI.
Patru procente din actiunile BCR vor fi alocate pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă