In ultimii ani agricultura ecologica a castigat tot mai multi adepti si in Romania, dovada fiind suprafetele cultivate cu culturi ecologice care au crescut an de an. Daca in 2000 aceasta suprafata era de numai 17.438 hectare, in 2004 ea ajunsese la 73.000 de hectare, in 2005 la circa 100.000 de hectare, iar pentru 2007 se estimeaza cultivarea unei suprafete de 150.000 de hectare.
Dezvoltarea destul de inceata a acestui sector a fost influentata si de preturile produselor mai mari, in medie cu 25%, decat cele ale produselor conventionale, iar o alta consecinta a acestui aspect este si faptul ca circa 70% din productia realizata este destinata exportului. Un studiu realizat recent pe tema agriculturii ecologice releva faptul ca productiile obtinute pot fi cu pana la 50% mai mici decat in cazul agriculturii conventionale datorita eliminarii tratamentelor chimice. Pentru cei care doresc sa treaca la aceasta forma de agricultura, un sprijin ar putea fi Programul SAPARD, care vor putea accesa importante fonduri financiare odata cu acreditarea Masurii “Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural”. Avantajele pe care le vor obtine fermierii vor fi insa considerabile dupa momentul integrarii tarii noastre in UE, avand in vedere ca ei vor putea exporta in spatiul comunitar cantitati nesupuse contigentarii la preturi foarte stimulative. In tarile din UE agricultura ecologica s-a dezvoltat puternic dupa 1998, dezvoltarea acestui domeniu devenind astazi o prioritate a politicii agrare. Pana in prezent in Romania activitatea celor care dezvolta agricultura ecologica trebuie inregistrata la Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice si sa fie certificata de un organism special, agreat de Ministerul Agriculturii. Pana in prezent au fost acreditate 12 astfel de organisme de inspectie si certificare a agriculturii ecologice, din care numai doua sunt romanesti.