15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrime anuale intre 10 si 20 euro

Prime anuale intre 10 si 20 euro

Persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietate.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiat numai cu asiguratorii asociati in PAID.

 

Persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, in limita unei sume cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 euro, in functie de tipul constructiei, cu plata integrala a unei prime anuale de 10-20 euro. Actul normativ prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietate, inregistrate in evidentele organelor fiscale, impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii. Proiectul de lege se refera la locuintele din blocuri, precum si la locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol si casa de vacanta.
Despagubirea in cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate obligatoriu se realizeaza in baza unei cereri ce poate fi depusa doar de catre beneficiarii politei de asigurare impotriva dezastrelor. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu face referire la anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici la bunurile din interiorul locuintei.

Valoarea primelor
Suma maxima pentru care poate fi incheiata asigurarea si care poate fi acordata in cazul unei calamitati naturale este de 10.000 euro pentru constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic si de 20.000 euro pentru fiecare constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Prima obligatorie va fi echivalentul in lei, la cursul BNR valabil la data efectuarii platii, a 10 euro pentru constructii cu pereti din caramida nearsa si a 20 euro pentru locuinte construite din beton armat, metal ori lemn. Prima anuala va trebui achitata integral.
Persoanele fizice si juridice care nu respecta obligatia de asigurare a locuintelor vor fi amendate cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce asiguratorul care refuza sa incheie, la cererea unui proprietar, contractul de asigurare obligatorie a locuintei va fi amendat cu 500-1.000 lei.

Cazuri particulare

Leasing – In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este in sarcina locatorului.
Coproprietate – Pentru locuintele aflate in coproprietate, va fi incheiat cate un singur contract de asigurare pentru fiecare astfel de constructie in parte, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest caz, se va plati o singura prima obligatorie, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, va fi stabilita in raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.
Locuinte sociale – Pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie va fi platita de autoritatea locala in evidenta careia se afla.
Proprietate indiviza comuna – Pentru locuintelele in care sunt cel putin patru apartamente, iar elementele de constructii, spatiile si utilitatile sunt in proprietate indiviza comuna, asociatia de proprietari poate contracta o singura asigurare obligatorie pentru intreaga cladire, cu acceptul tuturor proprietarilor.
Locuinte de stat – Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze.

Poolul de Asigurare
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiat numai cu asiguratorii asociati in Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o structura constituita ca societate comerciala de asigurare–reasigurare, si care sunt autorizati sa incheie astfel de contracte.
PAID este o societate comerciala de asigurare-reasigurare care gestioneaza fondul de risc destinat platii sumelor asigurate in sistem obligatoriu in cazul producerii dezastrelor naturale catre firmele abilitate sa incheie contractele de asigurare obligatorie a locuintelor, in vederea despagubirii proprietarilor de locuinte. Aceasta este constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte si a altor firme.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă