14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturile de productie la energie, strict secrete

Preturile de productie la energie, strict secrete

Modul in care sunt fundamentate preturile la energia electrica este o mare necunoscuta chiar si pentru reprezentantii Ministerului Economiei. Potrivit lui Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Energie din cadrul MEC, vinovata de aceasta situatie este Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), adica tocmai acea institutie care, prin atributiile sale, are rolul de a stabili tarifele si de a face cunoscut modul in care ele sunt fundamentate.
“MEC a solicitat in repetate randuri ANRE sa-i comunice diverse date, dar ANRE mentine confidentialitatea asupra activitatii sale, cum ar fi preturile reglementate sau cotele de piata ale furnizorilor concurenti”, a declarat ieri Alexandru Sandulescu in cadrul seminarului “O noua strategie de supraveghere a pietelor de electricitate si gaze naturale”.  Ca institutie publica, activitatea Autoritatii de Reglementare ar trebui cunoscuta de toata lumea, dar deocamdata exista foarte multe aspecte din activitatea sa care nu sunt cunoscute, au fost de parere si reprezentantii Asociatiei Nationale a Consumatorilor de Energie din Romania (ANCER). “Nu cunoastem pretul de pornire al producatorilor romani, care sunt de stat, nivel luat in calcul la stabilirea preturilor reglementate, desi am solicitat in repetate randuri sa ni se comunice aceste date. Consumatorul roman este inca obligat sa plateasca ineficienta sistemului”, a sustinut presedintele acestei asociatii.
Pornind de la aceste realitati, MEC a propus infiintarea unui nou organism, denumit Autoritatea de Supraveghere a Pietelor de Energie (ASPE), care va avea printre atributii si supravegherea ANRE. Intarirea controlului ar trebui sa duca si la evitarea situatiilor intalnite in ultima perioada, cand un grup de firme, profitand de relatii sus-puse, a obtinut contracte pentru cumpararea de energie la preturi preferentiale, chiar sub pretul de productie. Acest gen de contracte, unele valabile pana in 2013, au capusat sistemul energetic national, distorsionand in final chiar si piata.
Potrivit reprezentantilor MEC, in acest moment, 80% din grupurile energetice pe combustibili fosili au fost puse in functiune inainte de 1970 si multe dintre ele nu indeplinesc conditiile de mediu impuse in UE, 37% din grupurile hidro au durata de viata depasita, 69% din magistralele de transport al gazelor naturale sunt vechi, iar 40% din conductele de distributie au durata de viata depasita. In aceste conditii, pentru Romania este vital sa-si dubleze productia de energie nucleara pana in 2015, sa scoata din functiune unele grupuri energetice cu performante reduse, totalizand 2100 MW, si sa puna in functiune grupuri noi, totalizand 1.100 MW, in paralel cu reabilitarea unora existente si care insumeaza 959 MW.

“Nu suntem obligati sa transmitem datele”

In replica, ANRE a tinut sa se disculpe de acuzatiile formulate la adresa sa de oficialul din MEC, precizandu-ne prin purtatorul sau de cuvant ca s-a stabilit ca asemenea date sa fie transmise doar daca solicitarea vine din partea ministrului Economiei. Motivul acestei decizii, a precizat reprezentantul ANRE, a fost ca la ora actuala nu exista o procedura clara de transmitere si de circulatie a unor asemenea informatii care au un caracter aparte. “Dorim sa avem toate aceste solicitari arhivate pentru a avea evidenta lor clara si pentru a sti cui au fost transmise. S-a intamplat sa ne trezim ca am transmis aceleasi date de mai multe ori pe motiv ca s-au ratacit”.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă