11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţurile au crescut cu 0,6% în octombrie, iar rata anuală a inflaţiei...

Preţurile au crescut cu 0,6% în octombrie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,9%

Preţurile de consum au crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,88%, după ce au fost înregistrate scumpiri importante la unele alimente, informează Mediafax.

De asemenea, deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii, reiese din datele publicate de INS. Inflaţia anuală din octombrie reprezintă un nou maxim al ultimilor doi ani.

Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt în linie cu estimările analiştilor economici chestionaţi de MEDIAFAX, care se aşteptau la creşteri ale preţurilor cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală.

În octombrie faţă de septembrie, creşterea inflaţiei a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de deprecierea uşoară a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,67%. Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%.

Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţională s-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, care puteau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari.

Alte creşteri importante la preţurile produselor alimentare au mai fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar şi la făină, unde preţurile au fost cu 2% mai mari.

În categoria serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde creşterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.

La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a avut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari, în rest fiind înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2009 – octombrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 – octombrie 2009) determinată pe baza IPC a fost de 5,6%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) de 5,5%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 – 4,5% în luna decembrie 2010.

Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă