13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPretul energiei electrice din Romania a fost armonizat exagerat

Pretul energiei electrice din Romania a fost armonizat exagerat

Aparitia Pietei Centralizate a Contractelor Bilaterale (PCCB), ale carei baze se pun in aceste zile, va corecta o serie de neajunsuri si inechitati din piata energiei electrice din Romania, a declarat luni presedintele ANCER, Iulian Florescu, la o masa rotunda pe probleme ale pietei de energie electrica.
“Inechitatile si modul arbitrar practicat de SC Hidroelectrica in relatia cu consumatorii eligibili au dus la incetinirea deschiderii reale a pietei de energie electrica si la aparitia de jucatori pe piata care au beneficiat de o legislatie incompleta creandu-si astfel avantaje economice anormale”, a precizat Florescu. Aceasta noua piata nu trebuie sa ne grabim sa o deschidem deoarece bulverseaza consumatorii eligibili care au contract direct cu producatorul, a afirmat presedintele ANCER.

Multi consumatori captivi

Functionarea greoaie a pietei de energie electrica a facut ca multi consumatori sa nu uzeze de dreptul de eligibilitate, ramanand in continuare captivi, suportand si un pret mult mai mare fata de piata concurentiala. Din datele detinute de ANCER, pretul mediu al energiei electrice la consumatorii industriali care functioneaza pe piata concurentiala este cu circa 15 la suta mai mic fata de piata reglementata. “Consideram ca Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei trebuie sa analizeze mai atent solicitarile producatorilor, transportatorului si distribuitorilor de energie electrica, in stabilirea pretului final la consumatorii captivi, deoarece piata ne demonstreaza ca pretul real este mai mic, cu toate ca si acesta este influentat de pretul pe piata reglementata”, a spus presedintele ANCER. Autoritatea de reglementare nu trebuie sa cedeze la presiunile operatorilor de pe piata deoarece consumatorul nu mai poate sa suporte ineficienta in producere, transport si distributia energiei electrice.

Mai scumpa decat in UE

In ceea ce priveste pretul energiei electrice in Romania, presedintele ANCER afirma ca acesta a fost armonizat exagerat de mult deoarece depaseste cu mult pretul energiei electrice din majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, comparandu-ne cu tarile care nu au resurse energetice.
ANCER revine cu propunerea de a se reduce pretul energiei electrice prin sistarea consumului gratuit alocat categoriilor de personal din sistemul energetic, cat si a pensionarilor proveniti din acest sector. De asemenea, ANCER nu se opune ca cei care beneficieaza de aceste gratuitati sa primeasca (daca se incadreaza) ajutoare sociale acordate de Guvernul Romaniei.
ANCER este o asociatie non-profit, apolitica si nonguvernamentala si este prezenta pe piata energiei electrice incepand cu anul 1994. Asociatia este membra cu drepturi depline la IFIEC World incepand cu anul 1996 si este membru in Comitetul de Board. ANCER este, de asemenea, prezent in Consiliul Consultativ al ANRGN, cat si la ANRE.

Serviciul de tranzactionare a contractelor bilaterale va fi lansat la 1 decembrie
Operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) va lansa la 1 decembrie serviciul de tranzactionare a contractelor bilaterale de vanzare-cumparare de energie electrica cu termene de livrare de cel putin o luna, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. “Estimam ca acest sistem va aduce ceea ce lipseste din piata de energie electrica, si anume o mai buna transparenta – oferta se va intalni cu cererea -, dar si cat mai multi furnizori si producatori de energie electrica”, a mai spus ministrul Economiei si Comertului.
La 1 iulie au fost lansate licitatiile pe piata Spot sau piata pentru ziua urmatoare, un mecanism care functioneaza deja, iar la 1 februarie va fi lansat sistemul de tranzactionare a contractelor medii si lungi cu livrare la termen.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă