12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Praga, paradis medieval

Praga este destinatia ideala pentru turistul cu buget restrans care vrea sa respire aerul incarcat de istorie al unei mari capitale europene.
Cu un centru istoric impecabil restaurat, cu nenumarate facilitati pentru turisti si o infrastructura gandita pentru aceasta industrie, Praga reprezinta o surpriza placuta pentru vizitatori.
Principalul obiectiv din oras, neratat de nici un organizator de tur turistic, este castelul din Praga, fondat in secolul al IX-lea. Resedinta a printilor si regilor Boemiei, iar ulterior a presedintilor Republicii Cehe, castelul impresioneaza prin arhitectura. Pentru cei care uita, ghizii cehi au grija sa aminteasca faptul ca Praga este la o azvarlitura de bat de Viena, iar destinul sau s-a impletit timp de secole cu cel al acestui oras. Chiar si dintr-un tur rapid al orasului nu pot lipsi Catedrala Sf. Nicolae, una dintre cele mai importante constructii in stil baroc, dar si Turnul Petrin, o copie de 63,5 metri, construita in 1891, a Turnului Eiffel. Podul lui Charles, strajuit de nenumarate statui, este un alt obiectiv turistic aproape obligatoriu de vizitat. Pe lista locurilor care nu pot fi ratate se mai numara Klementinium, Teatrul National, Rodolfinium, cladirile primariilor. De fapt, intreaga zona centrala a orasului este o insiruire de locuri care merita vazute.
Turistii care vor beneficieze de serviciile unui ghid specializat se pot inscrie intr-unul din numeroasele circuite care se fac in oras. Un tur de trei ore, pe jos, la principalele obiective costa in jur de 400 de coroane (o coroana fiind egala cu aproximativ 0,12 lei noi). Un tur mai complex, de sase ore (care include suplimentar o plimbare cu vaporul pe Vltava si un pranz) costa 1.000 de coroane, iar un tur nocturn al orasului – 300 de coroane. Un tur al barurilor, cu degustari in fiecare dintre obiectivele vizitate, presupune o cheltuiala de 450 de coroane.
Pentru cei obisnuiti cu amorteala nocturna a oraselor germane, Praga este o surpriza placuta. Seara, dupa ora 8,00, orasul este plin de viata, cu o multime de magazine deschise. Agitatia nocturna continua timp de multe ore. Locurile de cazare in Praga sunt din belsug si pentru toate buzunarele. Oferta pleaca de la paturi in hoteluri (unde se poate dormi chiar si pentru 300 de coroane pe noapte) si ajunge la o multime de hoteluri de patru si cinci stele, unde camera costa cel putin 100 de euro. Un pranz modest, care include si una din celebrele beri produse in Cehia, are un pret care porneste de la 100 de coroane. Un hot-dog costa 12-20 de coroane, un suc – 20-30 de coroane (sau 60 de coroane in zona obiectivelor turistice, respectiv 15 coroane la supermarket), o apa minerala sau o cafea Ð 20-25 de coroane (sau 30-45 de coroane in preajma punctelor de interes, respectiv 10 coroane in magazin), iar o bere – 20-60 de coroane (la jumatate de pret in magazin). Transportul in comun este impecabil organizat, o calatorie cu tramvaiul costand 20 de coroane. Un kilometru parcurs cu un taxi costa tot atat.
Surprizele cele mai neplacute pe care le poate avea turistul strain in Praga sunt cele legate de casele de schimb. Chiar daca acestea afiseaza cu mandrie un comision de 0%, adesea este inclusa din start o taxa de schimb fixa de cateva zeci coroane (sau cursul afisat este valabil pentru sume mai mari de 20.000 de coroane). Cateva dintre marile lanturi de magazine accepta plata direct in euro la un curs incomparabil mai bun.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă